Skip til primært indhold

Drik rigeligt og hold dig ude af middagssolen

Tips til en sund sommer: Væskemangel og solskoldning er to af mange problemstillinger, du skal være ekstra opmærksomme på i sommersolen. 

Selvom det danske sommervejr i denne uge har budt på flere skyer, regn og lavere temperaturer, tror vi hårdnakket på, at sommersolen ikke er langt væk. Og når det igen bliver strandvejr og over 20 grader skal du være ekstra opmærksom. Solen og varmen er nemlig to listige problembørn når det kommer til din sundhed.

Vi glæder os til sommerferien. Men sommerferie betyder også, at du skal være ekstra opmærksom. Derfor har vi her på Sydvestjysk Sygehus samlet de bedste tips til din sunde sommer. I denne uge handler det om solskoldning og væskemangel.

Solskoldning
Solen giver lys og liv til vores verden. Den fylder dig op med D-vitamin som bl.a. er godt for dine tænder og knogler. Men solen kan også brænde og efterlade din krop med den velkendte røde hud, som mange af os sikkert har oplevet.


- Når du bliver forbrændt af sommersolen sker der det samme med din hud, som hvis du satte hånden på en varm kogeplade, fortæller afsnitsledende sygeplejerske, Ina Marie Andersen på Fælles Akutmodtagelsen.


Det er typisk i middagssolen, at der er størst risiko for at blive forbrændt. Hvis du bliver forbrændt, skal du ikke ringe til skadestuen men gå på apoteket og købe lokalbedøvende gel og ellers blive ude af solen, så du ikke forværrer skaden.


Husk solcreme med høj faktor, søg skygge og undgå solen mellem 12-15. Benyt evt. tynd beklædning når man bader i havet eller poolen. Husk ny solcreme efter badning. Vigtigt at solcremen ikke er for gammel, den mister sin effekt 9-12 mdr. efter åbning.

Væskemangel
Du ved det sikkert allerede. Du skal huske at drikke rigeligt, når det er varmt udenfor. Og du skal huske at få nok både salt og sukker.


- I FAM ser vi flere ældre i sommerperioden, der lider af væskemangel. Væskemangel er et problem, da det kan lede til dehydratio som viser sig ved svimmelhed, evt. besvimelse, koncentreret urin skæve blodprøver, madlede, hovedpine, problemer med nyrerne mv. – siger sygeplejerskerne i FAM.


- Det gør ikke noget at lade børnene spise noget chips og sodavandsis, hvis det er sådan man kan give noget salt og sukker, fortsætter hun.


Annettes bedste råd er at holde sig i skyggen i middagssolen og huske rigeligt med væske.
Fyld gerne et par drikkedunke for at minde dig selv om at få drukket nok. Voksne skal have 1½-2 liter væske dagligt. 


Typiske tegn på væskemangel er at man bliver træt, irritabel, får hovedpine, bliver forvirrede osv. 

APPFWU02V