Mave- og tarmkirurgi
Læs mere herunder
Velkommen til Kirurgisk Mave- og Tarmsygdomme på Esbjerg Grindsted Sygehus. Læs mere herunder i fold-ud menuen.
Velkommen til Kirurgisk Mave- og Tarm Ambulatorium. Vi har til huse på lokaliteter i Esbjerg Sygehus (Bygning E, 1. sal) og Grindsted Sygehus (Indgang 1, Engparken 1).
Vi modtager patienter til undersøgelse og behandling af kirurgiske mave og tarm sygdomme. Vi modtager henviste patienter til:
- forundersøgelse, udredning og behandling
- forundersøgelse/forberedelse og udredning før eventuel operation
- kræftpakkeforløb i mave- og tarm kirurgi
- kontrolforløb efter behandling eller operation
- kikkert undersøgelser i tarm og mavesæk
Et ambulant besøg varer normalt imellem en halv til en hel time. Ved forberedelse til operation kan besøget vare længere tid, da du ud over at tale med lægen og sygeplejersken i ambulatoriet også skal tale med narkoselægen og eventuelt have taget blodprøver. Der kan være ventetid i ambulatoriet. Vi informerer løbende om ventetid.
Stomiambulatoriet ligger i Mave og Tarm Ambulatoriet (Bygning E, 1. sal), her er der tilknyttet stomisygeplejersker, som varetager:
- Ambulant opfølgning i relation til stomipleje- både før og efter operation
- Konsulentfunktion til de øvrige afdelinger på Esbjerg Grindsted Sygehus og hjemmeplejen i Region Syddanmark.
Kontakt
Kontakt til sygeplejerske: 7918 5921 (mandag og tirsdag kl. 08.00 - 09.00, torsdag kl. 09.00 - 10.00)
Bestilling af stomimaterialer: 7918 4550 (mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 08.00 - 09.00, torsdag kl. 09.00 - 10.00)
Ved akut behov for hjælp med stomimaterialer kan Sengeafsnit D4 kontaktes på tlf. 7918 2332.
Sengeafsnit D4 ligger i Bygning D på 4. sal. D4 er et sengeafsnit for kirurgiske mave- og tarmsygdomme og kvindesygdomme.
Vi behandler patienter med sygdomme i spiserør, mavesæk, tynd- og tyktarm, endetarm, bugspytkirtel, galdeveje, lever, milt og underlivssygdomme. Afsnittet har regionsfunktion for gastric bypassoperationer. Afsnittet modtager patienter hele døgnet.
De fleste patienter bliver indlagt akut via Fælles Akut Modtagelse (FAM), men vi modtager også patienter til planlagte operationer, patienter med åben indlæggelse, patienter fra andre sygehuse, patienter fra Mave og Tarm Ambulatorium og patienter fra Ambulatoriet for Kvindesygdomme.
Operationer for sygdomme i tyndtarm, tyktarm, endetarm, galdeveje og kvindesygdomme kan med få undtagelser foretages på Sydvestjysk Sygehus, mens operationer i de øvrige organer som regel foretages på Odense Universitetshospital.
Vi ønsker, at du og dine nærmeste pårørende oplever et behandlings- og plejeforløb i en tryg og tillidsfuld atmosfære.
Patientstuerne
Afsnittet har 32 enestuer med eget badeværelse og TV.
Der er en lille briks på stuen, hvor pårørende efter aftale med personalet kan overnatte – det vil typisk være i situationer med alvorlig sygdom.
Døgnrytme på afsnittet
07.00 – 07.30 Vagtskifte
07.55 – 08.25 Morgenmad
11.30 – 12.10 Frokost
13.00 – 14.00 Middagshvil
14.00 – 15.00 Eftermiddagskaffe
15.30 – 16.00 Vagtskifte
17.25 – 18.05 Aftenmad
20.00 – 20.30 Aftenskaffe
23.00 – 23.30 Vagtskifte
Måltiderne
Maden serveres fra en serveringsvogn, der kører rundt i afsnittet. Vi opfordrer til, at du selv henter maden fra serveringsvognen og bringer bakken retur. Du er velkommen til at sidde på ”torvet” eller i et ”åndehul” og nyde maden. På "torvet" er der et patientkøleskab med forskellige snacks og drikkevarer. Der er vandautomat, the og kaffe til patienter og pårørende.
Besøgstid
Fri besøgstid, dog gerne ro mellem kl. 12.00 – 14.00.
Du og dine pårørende er velkomne til at opholde jer på ”torvet” eller i ”åndehullerne”.
Telefon
Vi opfordrer til, at én pårørende er kontaktperson og videregiver informationer til øvrige pårørende. Vi henstiller til ikke at ringe i vagtskifte.
Internet
Der er gratis trådløs internetadgang for patienter og pårørende. Du kan komme på internettet fra din computer/mobiltelefon/tablet. Du skal vælge netværket ”Gaestenet” og logge ind herfra med dit CPR-nummer.
Medicin
Vi opfordrer til, at du medbringer egen medicin, herunder øjendråber og inhalationsmedicin. Vi anvender doseringsæsker og medicin fra medicinrobot. Medicinen doseres til et døgn ad gangen, so du selv administrerer. Doseringsæsken og poserne fra medicinrobotten kommer ud på stuen, så du kan tage din medicin på de aftalte tidspunkter.
Påklædning/personlig pleje
Du er meget velkommen til at have eget tøj på under indlæggelsen.
Når du går rundt på afsnittet, skal du have eget tøj, sygehusets tøj eller morgenkåbe på. Vi anbefaler, at du medbringer gode sko eller sandaler.
Der er badesæbe, vaskeklude og håndklæder til rådighed, men medbring gerne shampoo, tandbørste/tandpasta, børste med mere.
Stuegang
Der er stuegang for patienter, der vurderes at have behov for det. Tidspunktet for stuegang er mellem kl. 8.30 – 15.00. Lægerne, som går stuegang, kaldes til opgaver udenfor afdelingen, og er derfor ikke altid på afdelingen i tidsrummet. Pårørende er velkomne til at deltage i stuegangen, dette kan eventuelt foregå som videokonsultation.
Værdigenstande
Du har selv ansvar for værdigenstande, smykker og penge. Det samme gælder, hvis du tager radio, tv, mobiltelefon, tablet og bærbar pc med. Der er lås på skuffen i sengebordet, hvor du kan lave din egen 4-cifrede kode.
Rygning
Sygehuset er røgfrit. Det er heller ikke tilladt at bruge e-cigaretter. Vi henviser til rygning udenfor i rygeområdet ud for Bygning B. Du kan få hjælp til rygestop samt substituerende behandling.
Persienner
Persiennerne er centralt regulerede, dvs. de er tilpasset temperatur, sol med mere. Du kan dog regulere dem ved at trykke på knappen på væggen ved døren til stuen.
Udskrivelse
Du kan blive udskrevet både dag og aften. Vi aftaler oftest udskrivelsen i samarbejde med dig og eventuelt dine pårørende ved stuegangen. Ved mindre kirurgiske indgreb, kan du nogle gange udskrives samme dag eller aften. Ved udskrivelse får du et udskrivningsbrev med de aftaler, der er indgået. Hvis der er behov for kontakt til hjemmeplejen eller andre instanser, hjælper vi med det.