Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


SVS har fået en sexologisk klinik

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 12. marts 2018

Sydvestjysk Sygehus har fået en sexologisk klinik og dermed et tilbud om hjælp til sexlivet. Målgruppen er i første omgang mænd.
 

SVS-NYT
Sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen (t.v.) og afdelingslæge Majken Højrup Wiborg har hjemme på Urologisk afdelig. Sidste år tog de - som de første medarbejdere på SVS - en masteruddannelse i sexologi. Det er dem, som patienterne på den sexologiske klinik vil møde.  


I sommeren 2007 sprang Sydvestjysk Sygehus' to første medarbejdere ud med hver sin master i sexologi fra Aalborg Universitet. Derfor er det nu afdelingslæge Maiken Højrup Wiborg og sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen, som patienterne møder, når de besøger sygehusets nye sexologiske klinik.

Klinikken er åbnet, og de første patienter har været indenfor. Klinikkens primære målgruppe er mænd med sexologiske problemer som blandt andet rejsningsbesvær, orgasmeproblemer, manglende lyst og problemer med for tidlig udløsning.

Med klinikkens åbning og de to sexologers masteruddannelse har Sydvestjysk Sygehus nu fået et tilbud af høj kvalitet til patienter med netop den slags vanskeligheder - og det er godt. Ni ud af ti danskere mellem 16 og 95 år finder det nemlig vigtigt at have et godt seksualliv.

- Vi ser simpelthen et behov for klinikken, konstaterer Søren Sørensen Madsen, ledende overlæge, Urologisk Afdeling, som den nye klinik hører under.
- Tilfredshed med seksuallivet er vigtigt for en god livskvalitet. Der hersker fortsat en idé om, at seksual aktivitet stopper ved en vis alder, men faktum er, at stadig flere ældre ønsker et aktivt sexliv også i en høj alder. Det er derfor vigtigt, at vi har et tilbud til dem, siger Majken Højrup Wiborg.

Taknemmelige patienter
Hidtil har tilbuddet været en henvisning til Urologisk Ambulatorium eller en recept på tabletter fra egen læge eller en sygehuslæge.

- Det kan også være en god og rigtig løsning i en del tilfælde, men nogle gange bliver man ligeledes nødt til at kigge på det i et bredere perspektiv, hvor både det praktiske og det sociale aspekt tænkes ind. Rejsningsbesvær kan påvirke psyken og forholdet til partneren, men omvendt kan seksuelle problemer også opstå som følge af for eksempel en depression. Det kan derfor være nødvendigt at komme hele vejen rundt, og det er det, vi nu kan tilbyde i højere grad end tidligere i den Sexologiske Klinik, siger Majken Højrup Wiborg, der er glad for, at klinikken endelig er blevet virkelighed.

- Patienterne er taknemmelige for at opleve et rum, hvor deres problem bliver italesat. Mange har gået med problemerne i flere år, inden de har turdet søge om hjælp. Det er en skam, for der er en klar sammenhæng mellem ens tilfredshed med seksuallivet, og om man følger sin behandling for en kronisk sygdom som for eksempel diabetes. Et seksualliv der ikke fungere kan give mindre motivation for at følge behandlingen og derved føre til yderligere sygdom.  

En tid i Sexologisk Klinik kræver henvisning fra enten læge eller læge på sygehuset. Majken Højrup Wiborg og Birgitte Tingskov Andersen ser meget gerne, at de henviste patienter har deres partnere med.


- Det er faktisk ret vigtigt, at partneren er med, for seksuelle problemer er ikke kun mandens problem, men noget der påvirker begge. Et forløb i Sexologisk Klinik er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at manden som eksempel kan få fuld oprejsning igen, men vores mål er, at parret på en anden måde forliger sig med det de har og bliver tilfredse med deres seksualliv.  


 

 
   
 
 


Siden er sidst opdateret 7-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring