Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Kæbekirurgisk jagter drømme

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 1. december 2017

Kæbekirurgisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus søges af patienter fra hele landet i en sådan grad, at endnu en operationsstue fornyligt er indviet. Afdelingen er kendt for sin høje faglige standard, hvilket den nylige tiltrækning af to unge specialtandlæger i høj grad vidner om.  
 

SVS-NYT

Kristian Thesbjerg og Kristoffer Schwartz (t.v.) har det seneste år været i lære hos Janne Ingerslev og Jens Jørgen Thorn. Nu opererer de to unge specialtandlæger på egen hånd.

 

Fire deltidssygeplejersker, en sekretær på nedsat tid og to meget gamle stole. Dét var, hvad specialtandlægerne Jens Jørgen Thorn og Janne Ingerslev for 16 år siden blev mødt af, da de lagde Rigshospitalet bag sig for at stå i spidsen for Kæbekirurgisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

Her er de stadig som henholdsvis ledende overtandlæge og uddannelsesansvarlig overtandlæge, men ellers er intet som dengang. Personalet er mangedoblet, afdelingen fremstår topmoderne, udstyret er af den mest opdateret slags, patienterne flokkes bogstaveligt talt til, og afdelingen har – inden for sit område - ry for at være en af landets bedste.

De to sidste nye skud på afdelingens stamme er de to unge specialtandlæger, 31-årige Kristoffer Schwartz og 34-årige Kristian Thesbjerg. Man kan også kalde dem appelsinerne i afdelingens turban, for selv inden de tos ankomst for et års tid siden gik det faktisk rigtig godt – nu går det bare lige lidt bedre.

Særligt efter åbningen af endnu en operationsstue her i efteråret. Med den kan dobbelt så mange patienter blive opereret, og det er en stor fordel, når patienter – også meget langvejs fra – søger mod ekspertisen i Esbjerg. Længe har ventetiden på behandling været over et år, men med den nye operationsstue og to fuldt oplærte specialtandlæger er den nu nede på tre til fire måneder.

- I mange år har vi haft flere patienter end vi har kunnet nå at behandle. Vi har simpelthen været for få til at løfte opgaven. Potentialet til at udvide har været der meget længe, men vi har manglet medarbejderne til at gøre det, konstaterer Jens Jørgen Thorn, der særligt de senere år har arbejdet intenst på at lokke dygtige specialtandlæger til.

Der er sat skub i forskningen, arbejdet politisk, deltaget i nationale og internationale møder og i det hele taget gjort, hvad der kunne gøres for at gøre afdelingen så interessant, at nye, ambitiøse kræfter kunne lokkes til. Sidste år var der så endelig bid, da Kristoffer Schwartz og Kristian Thesbjerg blev en del af det vestjyske hold – og det scoop er Jens Jørgen Thorn svært godt tilfreds med.


- Der er en del misundelse rundt omkring i landet, lad os bare sige det sådan. Vi har fået nogle fremragende kirurgiske talenter, smiler den ledende overtandlæge til sine to specialtandlæger.


Ensartethed og tillid
Mens Kristian Thesbjerg oprindeligt er fra Esbjerg og havde været kort omkring afdelingen for år tilbage i uddannelsesøjemed, kommer Kristoffer Schwartz fra København. På et årsmøde fik han et prik på skulderen af Jens Jørgen Thorn, der foreslog ham at kigge forbi Esbjerg. Her kunne Kristoffer Schwartz lide, hvad han så, og i første omgang blev det til et konsulentsamarbejde. Gensidig sympati opstod og en egentlig ansættelse blev en realitet.

Samtidig havde Jens Jørgen Thorn og Janne Ingerslev fået Kristian Thesbjerg i kikkerten. De to unge specialtandlæger havde en fjern fortid som rusvejledere sammen på universitetet, en tid de heldigvis begge mindes for noget godt, og sidste år startede de så sammen i intensiv oplæring hos Jens Jørgen Thorn og Janne Ingerslev.
 

I et år har de opereret side om side for at sikre, at alle arbejder ens. Netop ensartetheden og den høje kvalitet er, ifølge Jens Jørgen Thorn, væsentlige forklaringer på afdelingens succes.

 -Ved at operere side om side har vi fået standardiseret indgrebene, så arbejdsgangene bliver ens som overhovedet muligt. Det skal være helt lige meget, om det er den ene eller den anden, der opererer, og i princippet skal det være så ens, at vi kan afløse hinanden midt i en operation og stadig vide præcis, hvad der er foregået hidtil, siger Jens Jørgen Thorn.

Det vægter også højt, at patienterne møder den samme specialtandlæge, og meget gerne også sygeplejerske, gennem hele forløbet, der for langt de fleste patienter strækker sig over flere år, når operationsplanlægning og kontroller regnes med.


- Det handler rigtig meget om tillid. Patienterne skal have tillid til dig, når du skal ommøblere deres ansigt. De lægger jo bogstaveligt deres ansigt i vores hænder.

 

SVS-NYT
Kristoffer Schwartz i gang på Kæbekirurgisk topmoderne, nye operationsstue.


Et hjertensbarn
Samtidig med åbningen af den nye operationsstue er de to specialtandlæger nu også flyveklare ud i den specialiserede behandling, som Kæbekirurgisk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus tilbyder sine patienter. For patienterne betyder det kortere ventetid på den eftertragtede behandling og for de to specialtandlæger selv betyder det store, faglige udfordringer på et tidligt tidspunkt i karrieren.
 

- Vi havde helt sikkert ikke fået samme muligheder andre steder, det kan vi jo høre fra tidligere kolleger. Der var vi startet nederst i hierarkiet, hvor vi havde fået lov til at vente på, at nogen gik på pension, så vi kunne springe til, siger Kristian Thesbjerg, der også mere end en gang har oplevet føromtalte kolleger lytte misundeligt til fortællingen om alt det, som han får lov til at have i hænderne på Sydvestjysk Sygehus. 


Med ny, topmoderne operationsstue, dygtige medarbejdere på alle afdelingens poster og tilfredse patienter ville nogen måske læne sig tilbage og høste frugterne af mange års hård indsats, men ikke Jens Jørgen Thorn og Janne Ingerslev.

Man skal ikke have været i rum med dem ret længe for at fornemme, at Kæbekirurgisk afdeling for dem er et arbejdsmæssigt hjertebarn. Derfor har de to også fortsat masser af drømme for fremtiden. Der skal blandt andet holdes fokus på forskning og konstant udvikling.


- Kristoffer og Kristian opererer nu på egen hånd, men vi vil også stadig operere sammen for hele tiden at blive bedre. Der skal bygges ny viden på, det bliver man aldrig færdig med, fastslår Jens Jørgen Thorn og Janne Ingerslev, der ikke lægger skjul på, at de er glade for, hvor langt afdelingen er nået – men også at meget fortsat kan nås.


- Vi er den eneste Kæbekirurgiske afdeling, der ikke er forankret på et universitetshospital, men vi opfører som en, og hvis vi gør os umage kan vi måske også blive en, smiler Jens Jørgen Thorn.       

 

 

 

 
 


Siden er sidst opdateret 1-12-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring