Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 28. julipilVideokonsultation med forældre til for tidligt fødte børn

Videokonsultation med forældre til for tidligt fødte børn

Bragt i nyhedsbrevet SVS-Nyt den 28. juli
THO 500x275

Sygeplejerske Inge Lise Vang holder videokonsultation med Pernille Pedersen, nybagt mor.

Fordelene er ikke til at tage fejl af, når en familie kan vælge at tage hjem frem for at være indlagt med deres for tidligt fødte barn. På Mor-Barn-Centret oplever de store gevinster for både familierne og afdelingen ved besøgsordningen.

– Vi har kun fået positivt feedback fra forældrene, for ordningen giver dem mulighed for at være familie i eget hjem. Alle forældre er grundigt oplært i pleje af deres for tidligt fødte barn, og det skaber tryghed, at de ved, at vi kommer tre gange om ugen og besøger dem, og de kan altid ringe til os 24 timer i døgnet, fortæller Helle Opstrup, der er sygeplejerske på Mor-Barn-Centret, og som har været med fra starten.

– Vi har ikke fået ekstra ressourcer til ordningen, men en familie ville jo typisk have været indlagt en-to uger længere i afdelingen, hvor de ville optage en sengeplads. Det gør de ikke nu, og det frigør nogle personaletimer. Derudover sparer vi forplejning og rengøring. Det er en fornuftig løsning, som gavner alle parter, men først og fremmest familierne, understreger Helle Opstrup.

Nyt tiltag
I mellemtiden er der sket en udvidelse af ordningen. Mor-Barn-Centret er i gang med at afprøve Mit forløb
. Mit forløb er en app, der er udviklet til patienter, der er i behandling. Den giver bl.a. mulighed for at læse målrettede informationer, sende meddelelser til afdelingen og holde videokonsultation. Og netop videokonsultation er blevet en del af tidligt hjemmeophold.

– Vi er blevet involveret i app’en Mit forløb, hvor der er mulighed for at lave videokonsultation. Det er en proces, og der meget at lære, for det er et helt nyt område for os som sygeplejersker, fortæller Helle Opstrup.

På Mor-Barn Centret er der indrettet et rum specielt til videokonsultation, så sygeplejersken og familien kan snakke sammen uden afbrydelser, som ellers kan forekomme i en travl afdeling med mange medarbejdere.

– Vi skal sikre optimale forhold til videokonsultation med forældre. Derfor har vi indrettet et rum, hvor vi ikke bliver forstyrret, og hvor lyset ikke skaber dårlig billedkvalitet. Ipad’en låner forældrene af afdelingen, når de udskrives herfra, og systemet, vi bruger, er sikkert i forhold til deling af data, fortæller Helle Opstrup.

Det betyder, at forældrene kan sidde derhjemme og tale med en sygeplejerske om de udfordringer, de møder i hverdagen med et for tidligt født barn.

Videokonference erstatter ikke hjemmebesøg
Videokonsultation skal ses som et supplement til hjemmebesøgene, og det er aftalt, at et ud af tre besøg er videokonsultation, og den første kontakt uden for Mor-Barn-Centret er altid et hjemmebesøg Det giver nemlig god værdi for sygeplejerskerne at komme på besøg hos forældrene og det for tidligt fødte barn.

– Det giver rigtig meget at komme ud og besøge familierne for at kunne vejlede dem i, hvordan de kan håndtere praktiske opgaver, og hvordan de bedst tager hensyn til barnet og den øvrige familie. Det gør det nemt for os at rådgive og vise, hvad der er ideelt i netop deres situation og hvad der er bedst for barnet, fortæller Helle Opstrup.

Mor-Barn-Centret vil ikke være hjemmebesøgene foruden, og derfor skal videokonsultation heller ikke erstatte hjemmebesøg. Hjemmebesøg og videokonsultation skal i stedet ses som to tilbud, der går hånd i hånd.
 


Siden er sidst opdateret 28-7-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring