Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


SVS rykker i felten i Vorbasse

Bragt i nyhedsbrevet SVS Nyt den 14. juli 2017

I stedet for at I kommer til os, kommer vi til jer. Dét er tanken, når Sydvestjysk Sygehus i næste uge indtager markedspladsen i Vorbasse med en fremskudt skadestue. Erfaringerne viser, at op mod 300 gæster på årets Vorbasse Marked vil få brug for førstehjælp. Udstyret er pakket – også til Langelandsfestivalen og Sønderjyllands sjoveste byfest, for her spiller Sydvestjysk Sygehus også en rolle. 
 

Christian Jørgensen pakker til fremskudt skadestue på Vorbasse Marked.

Ledende oversygeplejerske, Christian Jørgensen, tjekker medicinkassens indhold forud for Vorbasse Marked, hvor Sydvestjysk Sygehus rykker ud på markedspladsen med en fremskudt skadestue.

Vorbasse Marked, Langelandsfestivalen, Mandøløbet, Jelling Musikfestival og Høtte festen i Vojens. Sommeren er fuld af små og store begivenheder, der trækker folk til, og hvor mange er samlet, stiger behovet for førstehjælp også.

I samarbejde med Trekantområdets Brandvæsen og Region Syddanmarks præhospitale enhed rykker Sydvestjysk Sygehus derfor for tredje år i træk ud til næste uges Vorbasse Marked med en såkaldt fremskudt skadestue. Konceptet er enkelt: I stedet for at tilskadekomne markedsgæster skal fragtes til skadestuen i Esbjerg, kommer skadestuen til dem.
Ledende oversygeplejerske på den Fælles Akutmodtagelse på Sydvestjysk Sygehus, Christian Jørgensen, vil dag og nat bemande den alternative skadestue sammen med otte samaritter og vil i spidsbelastningsperioder også have selskab af endnu en sygeplejerske fra Sydvestjysk Sygehus. 

- Statistikken fra de seneste år viser, at vi kan forvente at skulle modtage cirka 100 patienter i døgnet på Vorbasse Marked. Det er ret mange, så vi får travlt. Særligt i aften- og nattetimerne er der noget at se til, og derfor er der også her en ekstra sygeplejerske på, fortæller Christian Jørgensen, der selv vil være at finde på skadestuen under hele markedet.

- Jeg tænder telefonen torsdag middag og slukker først igen tidligt søndag morgen, når markedet er lukket og de sidste er gået hjem i seng, siger Christian Jørgensen, der ikke selv forventer megen tid til at ligge på ryggen med lukkede øjne, mens markedspladsen syder. Det bliver højst til nogle timer i den mandskabsvogn, som han får stillet til rådighed.

Han har nemlig ikke bare vagten på markedspladsen, men også i Vorbasse by, hvor det er aftalt, at Christian Jørgensen sammen med Trekantområdets Brandvæsen rykker ud, når akutkørsel til for eksempel et hjertestop er påkrævet. Op mod en kvart million mennesker ventes at besøge Vorbasse i løbet af de tre markedsdage, så derfor giver det øget tryghed, at akutkørsel kan ske meget hurtigt af det beredskab, der allerede er i byen.

SVS styrer eventdepotet
For Christian Jørgensen giver opgaven på Vorbasse Marked rigtig god mening, og det er da også tredje år i træk, at han vinker farvel til familien og omverdenen for at hellige sig den. Han skal konstant være forberedt på alt fra vabler over skader efter vold til hjertestop og patienter i en usund rus.

- Det er både sjovt og spændende og et fagligt godt supplement til min hverdag på sygehuset, smiler Christian Jørgensen, inden han plomberer den sidste af de store tasker med udstyr, der skal med på Vorbasse Marked.

De står i et depotrum på Sydvestjysk Sygehus. På hylden ved siden af er der pakket til Langelandsfestivalen og længere henne til Høtte festen i Vojens, der promoverer sig selv under sloganet ”Sønderjyllands sjoveste byfest”. Her stiller sygehuset ikke med personale, men alligevel med taske- og kassevis af behandlingsudstyr. Det er nemlig Sydvestjysk Sygehus, der er depot for den præhospitale oppakning, når der holdes events rundt omkring i regionen. Det vil sige, at udstyret pakkes og sendes ud fra sygehuset i Esbjerg til brug ved blandt andet festivalerne på Langeland og i Jelling samt til Høtte festen.
 
Senere på sommeren sender Sydvestjysk Sygehus igen udstyr, to sygeplejersker og endnu en fremskudt skadestue ud af huset. Det sker, når hundredevis af løbere i alle aldre deltager i det årlige Mandøløb. 

 

Christian Jørgensen pakker udstyr til fremskudt skadestue på Vorbasse Marked.
Fuld oppakning til Vorbasse Marked. Denne reol transporteres som taske, men ude på markedspladsen hænges den op som reol, så den fremskudte skadestues personale hurtigt og nemt kan komme i lommerne, der indeholder alt fra drop over forbinding til håndsprit og sygrej.


 

 


Siden er sidst opdateret 14-7-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring