Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Uafklaret tidlig graviditet

Det har i dit tilfælde ikke været muligt ved en ultralydsundersøgelse at afgøre, hvordan graviditeten har det, og hvor den sidder (inde i eller uden for livmoderen).

Dette kan skyldes

Forkert beregning

  • At du endnu ikke er så langt henne i graviditeten – og at man dermed ikke kan se fostersækken ved ultralydsscanning.


Spontan abort

  • At du har aborteret helt eller delvist.


Graviditet uden for livmoderen

  • At du er gravid uden for livmoderen. En graviditet uden for livmoderen kan være vanskelig at se ved en ultralydscanning.


Udredning
For at finde ud af hvilke af de tre omtalte grupper, du tilhører, er det nødvendigt at måle graviditetshormonet (hcg) med blodprøver.


Hvad er hcg?
Hcg er et hormon, der udskilles i blod og urin ved graviditet.
I blodet kan graviditetshormonet måles nøjagtigt med en talværdi.
Tallet er lavt tidligt i graviditeten og stiger gradvist. Både tallets værdi og stigningen over dage giver information om, hvorvidt graviditeten udvikler sig normalt.
Tilsvarende falder hcg-værdien, når man aborterer eller ved overstået graviditet.
Lægen bruger hcg-værdierne, dine symptomer og resultatet af den gynækologiske undersøgelse og scanningen til at afklare din situation.
Ofte er der brug for måling af hcg over længere tid og eventuelt fornyet scanning.


Meget tidlig gravid
Er du ikke så langt henne i graviditeten, vil man følge graviditeten, til man ser, at den udvikler sig som forventet og herefter henvise til vanlig kontrol hos egen læge.


Spontan abort
Har du aborteret, vil hcg-værdierne vise dette, og det skal derefter ud fra dine symptomer og eventuelt en underlivsundersøgelse samt en ultralydsscanning afgøres, om du skal behandles yderligere – for eksempel i form af en udskrabning.


Graviditet uden for livmoderen
Sidder din graviditet uden for livmoderen, vil man som regel kunne få en afklaring, når hcg værdien er 1000-2000 (omkring 6. uge).
En normal graviditet skulle på dette tidspunkt kunne ses ved en ultralydsscanning.
Er der tale om en graviditet uden for livmoderen, vil det være nødvendigt med en operation (ofte foretaget som kikkertoperation), eller fjernelse af graviditetsvævet med medicinsk behandling.
Vi vil i samråd med dig finde frem til den behandling, som skønnes bedst i dit tilfælde.


Hvad skal du være opmærksom på?
Du bør kontakte os, hvis du hjemme får kraftige tiltagende smerter i underlivet, kraftig tiltagende blødning eller feber.
Du skal kontakte sygeplejersken på Fælles Akutmodtagelse

 

Med venlig hilsen
Personalet

Logo


Siden er sidst opdateret 11-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring