Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Blindtarmsbetændelse

Hvad er blindtarmsbetændelse?
Det er en betændelsestilstand i blindtarmen.
Blindtarmen sidder ved overgangen fra tyndtarmen til tyktarmen i højre side af maven. Der sidder den, som et lille vedhæng på tarmen.
Blindtarmen kan være meget betændt, hvorfor den nogle gange kan være sprunget.

Der findes ikke altid en klar årsag til blindtarmsbetændelsen.


Hvordan behandles blindtarmsbetændelse?
En betændt blindtarm fjernes altid ved en operation.
Man kan sagtens leve uden sin blindtarm, da den ikke har nogen funktion.
Barnet er under operationen i fuld narkose, det vil sige, at dit barn bliver lagt til at sove ved hjælp af medicin, som gives gennem blodåren eller ved hjælp af en maske. Operationen kan foretages på to måder, og hvilken metode der bruges ift. dit barn, finder lægen først ud af under selve operationen. Det afhænger af hvor betændt blindtarmen er.

Åben operation
Der opereres gennem et lille snit i huden i højre side af maven.

Kikkertoperation
Der opereres ved hjælp af en kikkert, gennem et lille snit ved navlen.
Ved yderligere 2-3 små snit indføres tynde instrumenter til frigørelse og fjernelse af blindtarmen.
Under brugen af denne metode pustes luft ind i bughulen.
Den luft man bruger til at puste maven op er Co2. Dette virker irriterende på bughinden, hvilket efter operationen kan give dit barn følelsen af smerter ved skulderbladet/øvre ryg. Dette er helt normalt efter en kikkertoperation og forsvinder i løbet af ca 1 døgn.


Dit barn vil måske også føle sig en smule oppustet, men det går over af sig selv igen i løbet af et par dage.

Det er svært at sige hvor lang tid operationen varer, men som oftest er operationen overstået i løbet af ca. 1-2 timer.
Det er vigtigt for os, at I får en god oplevelse ift. at dit barn skal bedøves, og det kan derfor nogle gange tage længere tid under forberedelsen/bedøvelsen end beregnet.


Hvilke forberedelser er der før operationen?

 • En narkoselæge vil komme og tale med jer omkring bedøvelsen.
  Barnet skal faste i mindst 6 timer før operationen. Dvs. at barnet ikke må spise, drikke eller ryge.
  Det er tilladt at drikke tynde væsker som; vand og saftevand i op til 2 timer før operationen, men for en sikkerheds skyld skal I snakke med plejepersonalet omkring dette, så I ikke sinker operationstidspunktet unødigt.
   
 • Barnet vil få et armbånd på med navn og cpr.nr. og blive iklædt sygehusets tøj.
  Smykker, ure og neglelak skal fjernes inden operationen.
  Dit barn skal, hvis muligt, tage et bad inden operationen.
   
 • I bliver hentet af en portør, som kører dit barn i sengen til operationsgangen.
  Mor eller far må gerne gå med og være hos barnet indtil det sover.
   
 • Trøstebamsen eller lignende må gerne tages med i sengen.
   
 • Ventetiden inden operationen føles nogle gange lang, men der kan komme andre akutte patienter, som har brug for hjælpen før jer. Børn plejer dog at blive prioriteret højt.


Hvad sker der efter operationen?
Når blindtarmen er fjernet, bliver barnet kørt på opvågningsafdelingen.
I samme øjeblik barnet køres på opvågningsafdelingen, bliver der ringet til Børneafdelingen, så mor eller far kan blive fulgt over til barnet.
 

Det er kun tilladt at én af forældrene kommer med derover.

 

På opvågningsafdelingen vil personalet holde øje med dit barns blodtryk, puls og vejrtrækning samt barnets smerter og de skønner, hvornår dit barn er klar til at komme tilbage til børneafsnittet.
Vi har et ønske om,  at I bliver informeret om operationen og efterforløbet af lægen, mens I stadig er på opvågningsafdelingen. Men det kan ske, at I først informeres, når I kommer tilbage i børneafsnittet.

 

Hvis man blot har fjernet en betændt blindtarm, kan I udskrives i løbet det næste døgn, hvis efterforløbet er ukompliceret.

Vi ser gerne, at barnet er begyndt at spise, har været oppe på benene, kan smertedækkes, samt at barnet har slået en prut. Det fortæller os alt sammen, at der er ved at være gang i tarmen igen.
Det er vigtigt at komme ud af sengen så hurtigt som muligt, da dette er med til, at tarmen begynder at arbejde igen.

Hvis blindtarmen har været så betændt, at den er sprunget, kræver det indlæggelse på Børneafdelingen i minimum 3 døgn, til antibiotisk behandling.

 

Når en blindtarm springer vil betændelsen spredes i bughulen, denne renses op under operationen og efterfølgende gives der antibiotika gennem en blodåre for at bekæmpe betændelsen.

På trods af antibiotisk behandling udvikler nogle ganske få alligevel en byld efterfølgende.

Behandlingen efter operationen afhænger af dit barns almene tilstand, temperatur og evt. infektionstal i blodet.

Uanset om blindtarmen har været sprunget eller ej, skal dit barn smertedækkes efter operationen.
 

Det er meget vigtigt, at I fortæller os, når barnet har ondt, og det er mindst lige så vigtigt, at dit barn tager imod det smertestillende, som det bliver tilbudt. Det giver dit barn et større overskud, og vil hjælpe dit barn hurtigere på benene igen.
Dit barn skal kunne trække vejret dybt uden smerter, så det undgår lungebetændelse, idet barnet ligger meget mere i sengen, end det plejer.

Der findes smertestillende, som kan gives på mange forskellige måder, så det burde være muligt at finde noget, der hjælper lige netop dit barn på bedste vis.


Hvad skal I holde øje med derhjemme?

 • Det kan stadigt være nødvendigt med smertestillende, når I kommer hjem.
   
 • Panodil må dit barn tage 4 gange i døgnet i den dosis, som passer til barnets vægt. Det sker at nogen får Voltaren/Diclon med hjem til de første par dage, men barnet burde kunne klare sig med Panodil ret hurtigt efter hjemkomsten.
   
 • Dit barn må komme i brusebad et døgn efter operationen. Barnet må ikke tage karbad, gå i svømmehal eller bade i havet de første 14 dage pga. risiko for infektion i operationssårene.
   
 • Plastret kan fjernes efter et døgn. Hvis det siver en smule fra såret, kan det være nødvendigt at sætte et nyt på igen. Nogen gange er der brugt steri-strips, som er nogle smalle aflange brune plastre, som hjælper med at holde såret sammen. Lad dem blot sidde til såret er helet godt op (gerne 1 uge).
   
 • Det er vigtigt at I holder øje med, hvordan såret ser ud. Begynder det at blive rødt, hævet, siver det fra såret, får dit barn smerter og temperaturstigning, er det tegn på, at der er infektion i såret. Kontakt da egen læge.
   
 • Nogle bliver syet med tråde, der skal fjernes, andre opløser sig af sig selv. Hvis dit barn skal have fjernet tråde, sker dette hos egen læge 10-12 dage efter operationen. I skal selv bestille en tid hos egen læge.
   
 •  Dine fysiske udfoldelser efter operationen afhænger af, hvordan du er opereret:
  • Ved åben operation: Det er individuelt, hvornår man er klar, men de første 14 dage efter operationen må barnet ikke løfte tunge ting eller dyrke sport.
   For nogen tager det yderligere 14 dage, det afhænger af smerter og generelt, hvordan dit barn har det. Føler dit barn sig klar, er det det sandsynligvis også.
   Børn stopper som oftest, hvis det begynder at gøre ondt. Er I i tvivl om noget, så snak med lægen eller plejepersonalet inden udskrivelse.
    
  • Ved kikkertoperation: Dit barn må løfte til smertegrænsen og må gerne dyrke sport, når det er smertefrit og føler sig klar dertil.

   

  • Et døgn efter udskrivelse må I henvende jer direkte til Børneafsnit 640 på telefon: 7918 2615, hvis der opstår problemer derhjemme. Derefter er det egen læge eller vagtlægen I skal henvende jer til ved problemer.


God bedring, vi håber dit barn snart er frisk igen.

Logo


Siden er sidst opdateret 9-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring