Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Graviditetsscanning

Ultralydsscanning - Sydvestjysk Sygehus

Her kan du læse om de to scanninger, alle gravide tilbydes

Læs mere: Ultralydsundersøgelse i forbindelse med graviditet.


1. trimesterscanning

Alle gravide får tilbudt en vurdering af risikoen for Downs Syndrom hos fosteret. Undersøgelsen består af en blodprøve fra dig (doubletest) og en scanning af fosteret (nakkefoldscanning).

Sammen kan disse to undersøgelser, når de kombineres med din alder, vægt, rygestatus og graviditetslængde finde omkring 90% af fostrene med Downs Syndrom. Det betyder, at umiddelbart efter nakkefoldscanningen beregnes risikoen for Downs syndrom hos fosteret og du informeres om denne.

OBS. Ledsager med til ultralydsscanninger
Det er en god idé at tage en voksen ledsager med.
Ved nakkefoldsscanningen i uge 12-14 er tilbuddet udvidet til, at flere pårørende kan deltage. For at scanningen kan udføres så præcist så muligt, er det vigtigt med ro på stuen. Imødekommes dette ikke, kan pårørende blive bedt om at forlade stuen.

Tilbage til toppen >>


Down syndrom (Trisomi 21) (mongolisme)
Downs syndrom skyldes oftest et ekstra kromosom 21. Det er den hyppigst medfødte årsag til psykisk udviklingshæmning. Downs Syndrom indebærer et karakteristisk udseende, og hos en del desuden misdannelser (hyppigst af hjerte og mave-tarm-kanal) og andre problemer, eksempelvis synet.

Risikoen for Downs syndrom hos fosteret stiger med den gravides alder, men også yngre kvinder har en risiko.
Mere information kan findes på "Landsforeningen Downs syndrom".

Tilbage til toppen >>


Doubletest
Blodprøven kaldes en doubletest, da der bliver målt koncentration af to stoffer, der dannes i moderkagen. Niveauet af de to stoffer er oftest anderledes i graviditeter, hvor fosteret har Downs syndrom. Resultatet af blodprøven kan hjælpe med til at vurdere risikoen for, at fosteret har Downs syndrom.

Blodprøven bliver taget hos din egen læge og kan tages i perioden fra graviditetsuge 8+0 dage til graviditetsuge 13+6 dage. Det er vigtigt, at prøven er taget, inden du kommer til nakkefoldscanning, så vi har resultatet og kan give dig den endelige risikoberegning ved scanningen.
Hvis din egen læge ikke har mulighed for at tage blodprøven, bedes du kontakte Graviditet Ambulatorium

Tilbage til toppen >>


Nakkefoldscanning
Alle fostre har i den tidlige graviditet en væskeansamling i nakkeregionen, som kaldes nakkefolden. Hos fostre med Downs syndrom er denne nakkefold oftest mere udtalt end hos raske fostre. Tykkelsen af nakkefolden er med til at belyse risikoen for, at fosteret har Downs Syndrom.

Nakkefolden kan måles ved ultralydsscanning i perioden fra graviditetsuge 12+0 dage til graviditetsuge 13+6 dage. Scanning og risikovurdering foretages af sonografer (specialuddannede jordemødre og sygeplejersker).

Såvel blodprøve som scanning er ufarligt for dig og dit foster.
Billedkvaliteten/oversigten kan være nedsat på grund af ardannelse, overvægt og måden fosteret ligger på.
Vi kan ikke på dette tidspunkt udtale os om fosterets køn.

Tilbage til toppen >>


Risikovurdering
Nakkefoldens tykkelse og doubletesten indgår sammen med din egen alder, vægt, rygestatus og graviditetslængden i den samlede risikovurdering. Hvis resultatet af doubletesten foreligger ved nakkefoldscanningen, kan vi beregne den endelige risiko.

Det er vigtigt, at du er klar over, at undersøgelserne ikke giver et endeligt ja/nej svar men kun viser, hvor stor risikoen for at få et barn med Downs Syndrom er. Kun en moderkage- eller fostervandsprøve kan med sikkerhed afgøre, om fosteret har en kromosomafvigelse.

Risikovurderingen kan hjælpe med at vurdere, om der er grund til yderligere undersøgelser. Hvis risikoen er lavere end 1:300, er der ingen grund til yderligere undersøgelser (udover den tilbudte rutinemæssige gennemscanning i 20 graviditetsuge) og du får ikke tilbudt moderkage- eller fostervandsprøve.

Er risikoen for Downs syndrom højere end 1:300. f.eks. 1:200, tilbydes du en samtale med en speciallæge, som vil informere om muligheden for yderligere undersøgelser f.eks. moderkage- eller fostervandsprøve. Ca. 5% af alle gravide får påvist høj risiko for Downs Syndrom.

Tilbage til toppen >>


2. trimesterscanning
Ved scanningen i graviditetsuge 20 gennemgås fosteret udvikling.
Ved scanningen gennemgås fosterets hoved, ryg, bugvæg, hjerte, mave- og tarmsystem, nyrer, arme og ben samt mængden af fostervand.

Det kan være en fordel for barnet, hvis en eventuel misdannelse er opdaget før fødslen. Det gælder især, hvis barnet skal opereres lige efter fødslen.

Nogle misdannelser er så tydelige, at vi næsten altid finder dem. Det gælder f.eks. rygmarvsbrok og manglende nyrer. Andre misdannelser er knap så tydelige, og derfor finder vi dem ikke altid. Det gælder f.eks. hjertemisdannelser.

Vi undersøger, om der er tegn på kromosomfejl. Hvis der er tegn på eller markører for kendte kromosomfejl, så bliver du tilbudt en fostervandsprøve efter samme retningslinjer som ved nakkefoldscanning.

Det drejer sig om:

  • Trisomi 21 (Downs syndrom)
  • Trisomi 18 (Edwards syndrom)
  • Trisomi 13 (Pataus syndrom)

Finder vi en alvorlig misdannelse, som barnet ikke kan overleve eller, hvor barnet vil få meget alvorligt handicap, bliver du tilbudt vejledning om muligheden for at fortsætte graviditeten eller få en provokeret abort.

Tilbage til toppen >>


Moderkagens placering
Hvis moderkagen ligger hen over eller tæt ved livmodermunden, bliver du tilbudt en scanning senere i graviditeten. Scanningen kan vise, om barnet kan fødes normalt, eller om det kan blive aktuelt med kejsersnit. I de fleste tilfælde er moderkagen trukket med op i takt med at livmoderen vokser, således at den ikke ligger i vejen for barnet under fødsel.

Tilbage til toppen >>


Fødselstidspunkt
Hvis ikke du har fået foretaget en nakkefoldscanning tidligere i graviditeten, beregner vi ud over ovenstående dit fødselstidspunkt (terminsdato).(Terminsdatoen bruges senere i graviditeten, hvis du går over tiden ). Det er normalt at føde inden for en periode på ca. 1 måned omkring din terminsdato.

Tilbage til toppen >>


Siden er sidst opdateret 16-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring