Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Graviditet Ambulatorium

Velkommen til Graviditet Ambulatorium
Svangreambulatorium // Sydvestjysk Sygehus

Om Graviditet Ambulatorium

Her kan du læse om, hvad der foregår i Graviditet Ambulatorium:

Undersøgelser hos speciallæge i Graviditet Ambulatoriet
Hvis du har et særligt behov eller hvis der opstår mistanke om komplikationer undervejs i graviditeten, kan du via din egen læge eller jordemoder blive henvist til undersøgelse af en speciallæge i Graviditet Ambulatoriet.
Det kan være komplikationer, der opstår i relation til din graviditet eller hvis du har en sygdom, der kræver ekstra undersøgelser.


Ultralydsscanning og undersøgelser
Er du tilmeldt fødsel på Sydvestjysk Sygehus, får du tilbudt en ultralydsscanning i graviditetsuge 11-14 (1. trimesterscanning - tidl. kaldt nakkefoldsscanning) og i graviditetsuge 20 (2. trimesterscanning).
Hvis din graviditet udvikler sig på en sådan måde, at der bliver behov for flere scanninger undervejs, så foregår disse ligeledes i Graviditet Ambulatoriet.

Her kan du læse mere om undersøgelserne, så du får et grundlag for at beslutte, om du ønsker at modtage tilbuddet.

Før du får foretaget 1. trimesterscanning, er det vigtigt, at du føler dig godt informeret. Du kan læse mere i Sundhedsstyrelsen: "Risikovurdering og fosterdiagnostik".


Andre relevante oplysninger

Hvis lægen tilkaldes
Selv sonografer og læger med stor erfaring i ultralydsscanning har jævnligt behov for at scanne sammen med en kollega. Vi har en aftale om, at vi tilkalder en kollega, hvis vi er det mindste i tvivl om tolkning af et ultralydsbillede. Det er vigtigt, at du i disse tilfælde ikke straks tror, der er noget galt. Det er sjældent tilfældet.

Vigtigt at vide
Ved en ultralydsscanning kan man ikke finde alle sygdomme.
Det kan være psykisk belastende, hvis undersøgelsen giver mistanke om noget unormalt. Du bliver derfor tilbudt en kontrolscanning senere i graviditeten. Her viser det sig ofte, at mistanken var ubegrundet.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at hovedparten af alle graviditeter forløber normalt.

Barnets køn
I mange tilfælde er det ikke muligt at bestemme fosterets køn med tilstrækkelig sikkerhed, på grund af barnets lejring i livmoderen. Kan vi se barnets køn med sikkerhed, oplyser vi det gerne i forbindelse med 2. trimesterscanningen i graviditetsuge 20.

Ultralyd
Ultralyd er lydbølger med høj frekvens, der ikke kan høres af det menneskelige øre. Ultralydsscanning af gravide har været anvendt siden 1960'erne. Der er aldrig påvist skadelig effekt på mennesker med denne form for ultralyd.

Undersøgelsen
Ultralydsscanning udføres ved scanning på din mave. Enkelte gange foretages skanningen også gennem skeden.
Undersøgelsen foregår i Graviditet Ambulatoriet og foretages af specialuddannet sygeplejerske(sonograf) eller læge.
Sydvestjysk Sygehus er undervisningssygehus, hvorfor der kan være en anden person tilstede ved undersøgelsen. Det kan være læge-, jordemoder- eller radiografstuderende.

Undersøgelsens varighed
Vi tilstræber at undgå ventetid.
Normalt varer undersøgelsen 30 minutter. Skal du til lægesamtale udvides tiden yderligere med 30 minutter.

Ledsager
Det er en god idé at tage en voksen ledsager med.
Ved 1. trimesterscanning i uge 11-14 er tilbuddet udvidet til, at flere pårørende kan deltage. For at scanningen kan udføres så præcist så muligt, er det vigtigt med ro på stuen. Imødekommes dette ikke, kan pårørende blive bedt om at forlade stuen.

Kontakt
Du får indkaldelse til den første scanning, når Graviditet Ambulatoriet har modtaget graviditetsjournalen fra din egen læge.


Kontakt

Graviditet Ambulatorium
 Sydvestjysk Sygehus
Finsensgade 35
- indgang C fra Haraldsgade

Telefon: 7918 2744
Send sikker e-mail til Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler via borger.dk.
Se mere om at sende sikker digital post til sygehuset her.


Siden er sidst opdateret 16-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring