Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Røntgen kontraststof

I forbindelse med nogle typer CT- eller røntgenundersøgelser, kan det være nødvendigt at give dig en indsprøjtning med kontrastvæske. Kontrasten føres med blodet rundt i blodbanen og til kroppens organer og hjælper røntgenlægen til lettere at kunne skelne visse sygdomme fra normalt væv. Ved at tage billeder på forskellige tidspunkter kan man følge kontrastens vej gennem kroppen.

Venflon anlagt i albuebøjning
Venflon anlagt i albuebøjning

Hvordan får jeg kontrasten?
Kontrastvæsken indsprøjtes før eller under undersøgelsen. Det kan foregå med en almindelig sprøjte, men ofte anvendes en automatsprøjte,som sørger for at kontrasten løber ind med en konstant hastighed. Som regel vil radiografen stå ved siden af dig og betjene sprøjten. Ved nogle specielle undersøgelser kan det dog være nødvendigt at starte sprøjten fra kontrolrummet, da der skal tages billeder med det samme. For at kunne give dig kontrastvæske, anlægges en såkaldt venflon (drop).
Dette er et blødt plastikrør med en nål indeni. Når der er prikket hul på blodåren, trækkes nålen ud, så kun plastikrøret er tilbage i blodåren. Oftest lægges venflon i en blodåre i albuebøjningen eller på håndryggen.
Har du fået indopereret en injektionskapsel (Port-a-Cath) eller et rør i armen (PICC-line), kan disse ofte anvendes til at give kontrasten i.
Når kontrasten sprøjtes ind, vil den være opvarmet til ca. kropstemperatur.

Er der bivirkninger ved kontrasten?
Når du får kontrastvæsken, er det normalt at mærke en varmefornemmelse i kroppen og metalsmag i munden eventuelt let kvalme. Nogle mærker også en vandladningstrang. Disse fornemmelser svinder i løbet af et par minutter. Det er vigtigt at du straks fortæller personalet, hvis du oplever andre symptomer.
Alvorligere bivirkninger såsom åndenød eller udslæt er meget sjældne, men hvis de opstår, vil du blive tilset af en læge.
For en sikkerheds skyld skal du blive på Radiologisk Afdeling 30 minutter efter, du har fået kontrast.

Hvornår er kontrasten ude af kroppen?
Kontrasten udskilles gennem nyrerne med urinen, og det er derfor vigtigt at drikke godt med væske før og efter undersøgelsen. Det vil ikke være synligt i urinen.

Normalt vil 99% af stoffet være ude af kroppen efter 24 timer.

For at sikre sig at nyrerne kan udskille kontrasten, tjekker personalet dine blodprøver (nyretal). Har du ikke fået foretaget en blodprøve for nyligt, vil du få den foretaget på Radiologisk Afdeling. Dette foregår ved et lille prik i øret og tager et par minutter.

Forholdsregler før kontrast

Det er  vigtigt at du oplyser til personalet, hvis:

  • du tidligere har haft en overfølsomhedsreaktion på kontrastvæske
  • lider af forhøjet stofskifte
  • har fået kemoterapi-behandling med stoffet ”Interleukin”.

På Radiologisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus anvendes kontrastmidlet ”Ultravist”, alternativt ”Omnipaque”. Du kan læse mere om dem på www.medicin.dk

Logo


Siden er sidst opdateret 30-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring