Dette er tekstversionen af Røgdykkerne er tilbage på SVS
Klik her for at komme til den grafiske version af Røgdykkerne er tilbage på SVS

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Røgdykkerne er tilbage på SVS


Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 19. august 2019


Efter flere år uden specialuddannede i huset har Sydvestjysk Sygehus igen fået hjælperøgdykkere.

 

SVS-NYT
14 serviceportører og serviceassistenter har gennemgået et tre dages røgdykkeruddannelse. Foto: Frank Clemmesen    


Det krævede en helikopterplatform i sigte at få hjælperøgdykkerne tilbage på Sydvestjysk Sygehus, men nu er de tilbage.

14 serviceportører og serviceassistenter fra sygehuset i Esbjerg og Grindsted er blevet udvalgt og har gennemført et tre dages kursus på en speciel hjælperøgdykkeruddannelse. Formålet med uddannelsen er at give medarbejderne de nødvendige færdigheder til at indgå i sygehusets daglige brandberedskab.

Preben R. Pedersen er serviceleder på Sydvestjysk Sygehus. Det er blandt andet hans medarbejdere, der i fremtiden skal have ansvar for opgaven som røgdykker:

- Vi havde hjælperøgdykkere tilbage i 2012, men fik desværre ikke holdt deres kompetencer ved lige. Men nu får vi snart helikopterplatformen, så det var helt på sin plads at tale med den lokale beredskabsleder om, hvorvidt det var en god ide at få hjælperøgdykkere tilbage på sygehuset - det syntes han var en rigtig god ide. Logistik har tidligere har haft ansvaret for hjælperøgdykkerne, så det var meget naturligt, at det blev os, der fik ansvaret, fortæller Preben R. Pedersen.

Hjælperøgdykkerne skal træde til i krisesituationer efter samtale med beredskabslederen. De har blandt andet evner indenfor slukningsmetoder, røggasser, beredskabsplanlægning, personbeskyttelse, røgdykkerteknik og sporbevaring – hvis der er tale om en forbrydelse.


En ekstra sikkerhed
Frank Sisseck Clemmensen er portør. Han er én af dem, som har gennemført hjælperøgdykkeruddannelsen, og han forstår godt logikken i, at kompetencerne kommer tilbage på sygehuset:

- I gamle dage var det også brandvæsenets opgave at være reddere i ambulancerne. Derfor kendte de sygehuset godt. Men i dag er brandfolk ikke reddere. De kender ikke sygehuset og afdelingerne lige så godt, som vi gør. Derfor kan vi være en stor hjælp, når beredskabet rykker ud, siger Frank Sisseck Clemmensen.

Han føler, han har lært rigtig meget om sig selv og fået udfordret sine grænser på uddannelsen.

- Det er jo et par dage taget ud af den rigtig røgdykkeruddannelse, og derfor har vi været helt tæt på store flammer, siddet i et lokale i 900 grader og dykket igennem ild og mørke for at komme igennem undervisningen. Det har været super fedt, men også meget udfordrende.

De 14 røgdykkere på Sydvestjysk Sygehus skal dække sygehusene alle døgnets 24 timer. Og denne gang skal kompetencerne holdes ved lige:

- Allerede til efteråret kommer udbyder af uddannelsen og holder øvelse på det nye heli-dæk. Herefter skal de uddannede medarbejder på et kursus hver andet år for at holde deres evner i ilden, fortæller serviceleder, Preben R. Petersen.

 

SVS-NYT
 
SVS-NYT
Fotos: Frank ClemmesenRegion Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk