Dette er tekstversionen af Pulsbehandling med Solu- Medrol (Metylprednisolon)
Klik her for at komme til den grafiske version af Pulsbehandling med Solu- Medrol (Metylprednisolon)

Forside - Læs op - Sitemap


Pulsbehandling med Solu- Medrol (Metylprednisolon)


Anvendelse
Solu-Medrol er et binyrebarkhormon med antiinflammaorisk ( immundæmpende) virkning.

Anvendes til at forstærke behandling af akut opblussen i forskellige bindevævssygdomme samt leddegigt med gigtbetændelse i blodkar. Anvendes når der ikke er effekt af standardbehandlingen

Virkning
Solumedrol har en sygdomsbremsende virkning på immunsystemet, hvorfra din gigtsygdom udspringer. Derfor vil symptomer på aktiv gigtsygdom mindskes og sygdommen sættes i ro.

Hvordan gives Solu- Medrol
Medicinen gives som infusion, og der gives 1-3 dage i træk. Lægen afgør hvor mange behandlinger, der skal gives.

Stoffet blandes i en pose med saltvand, der løber ind i blodbanen via en veneflon (lille plastikrør) i blodåren i armen. Medicinen tager 2 timer om at løbe ind, og den er tilsluttet en dråbetæller, som er en maskine, der doserer medicinen nøjagtigt. Der er en times observationstid efter afsluttet behandling.

Forundersøgelser
Du skal have taget blodprøver og hjertediagram senest 2 dage før behandlingen, disse godkendes af en læge.

På behandlingsdagen
Før behandlingen får du målt blodtryk, puls, temperatur, og urinen undersøges for betændelse og sukker. Der måles et blodsukker i øret. Du vil blive vejet.

For at holde øje med hvordan medicinen påvirker din krop, måles blodtryk, puls og temperatur efter en time og efter endt behandling. Når behandlingen er slut, måles også blodsukker, og der laves urinundersøglese for sukker.

Hvis du har det godt, kan du tage hjem efter en times observation. I observationstiden må du ikke forlade afdelingen.

Bivirkninger
Almindelige bivirkninger som kan komme under selve behandlingen med Solu- Medrol: Metalsmag i munden, rødme af kinderne, hjertebanken, opstemthed/nedtrykthed, hovedpine, stigning af BT. Blodsukkerstigning ved velkendt sukkersyge. Søvnbesvær forekommer ofte i behandlingsdagene.

Langtidsbivirkninger: risiko for udvikling af knogleskørhed, grå/grøn stær, sukkersyge, vægtøgning pga. væskeophobning og øget appetit.

Du skal være opmærksom på feber og infektion inden for den første uge efter behandling og søge læge ved feber.

Anden medicin
Smertestillende medicin som pinex og pamol må gerne anvendes sammen med Solu-Medrol. Ibuprofen, diclon og todolac frarådes pga.  påvirkning af maveslimhinden.

Er du i tablet prednisolonbehandling undlades det i de dage, du får Solu-Medrolbehandling.

Graviditet og amning
Bør ikke anvendes

Kontakt
Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte sygeplejersken i Reumatologisk Ambulatorium på telefon 79182384, hverdage kl. 8.30-9.15 og kl. 11-12.00

LogoRegion Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk