Dette er tekstversionen af Hvad nu hvis?
Klik her for at komme til den grafiske version af Hvad nu hvis?

Forside - Læs op - Sitemap


Hvad nu hvis?


Hvad nu hvis - Sydvestjysk Sygehus

Langt de fleste fødsler går helt ”af sig selv”. Når de ikke gør det, tilkalder jordemoderen en fødselslæge, som hun rådfører sig med. Sammen vil de vurdere, hvad der er behov for at gøre og tale med dig og din partner om det.

Læs mere om forskellige situationer herunder:


Når barnet ligger med numsen nedad
I graviditeten bevæger barnet sig meget rundt i livmoderen, men de fleste børn vender af sig selv helt rigtigt, altså står på hovedet i slutningen af graviditeten og fødes i regelmæssig baghoved stilling.
Så selv om dit barn har stået i underkropstilling eller sædestilling i nogen tid, vil barnet ofte vende sig spontant i tide.

Efter uge 37+0 vil jordemoderen henvise dig til en ultralydsscanning, hvis hun opdager, at dit barn er i underkropstilling. Hvis barnet ved scanningen stadig vender med numsen nedad, vil du komme til at tale med en fødselslæge.

Vending eller ej
Fødselslægen vil vurdere, om man skal forsøge at vende barnet udefra. Det kommer blandt andet an på barnets størrelse og hvordan det helt præcis ”sidder” i livmoderen.
Ved en vending vil lægen med begge hænder på din mave forsøge at løfte barnet op af dit bækken og skubbe det rundt, så det får hovedet nedad. Dette gøres med rolige og bestemte bevægelser og det gør ikke ondt, hverken på dig eller barnet.
Der bliver altid kørt en ctg-kurve efterfølgende for at se, hvordan barnet har det.

Plan for forløsning
Hvis barnet ikke kan vendes eller ikke forsøges vendt, vil du skulle snakke med fødselslægen om, hvorledes barnet så skal forløses.
Det er muligt at føde et barn, der ligger i underkropstilling, men visse betingelser skal være opfyldt, da der også kan være en lidt større risiko for barnet. Blandt andet må barnet ikke være for stort.

I praksis er det således, at man ofte anbefaler førstegangsfødende at få lavet et planlagt kejsersnit, mens flergangsfødende med tidligere normal og ukompliceret fødsel godt kan ”få lov” at føde selv. Men flergangsfødende kan i den situation også vælge at få et planlagt kejsersnit.

Tilbage til toppen >>


Når fødslen starter før tiden

Tilbage til toppen >>


At gå i fødsel inden planlagt kejsersnit

Læs mere: Planlagt kejsersnit

Tilbage til toppen >>


Vandafgang uden veer

Tilbage til toppen >>


Blødning

Tilbage til toppen >>


Fostervandet er grønt

Tilbage til toppen >>


Hvis fødslen går i stå
En fødsel skrider ikke altid fremad med samme hastighed hele vejen igennem. I nogle perioder af fødslen kan det gå langsomt med livmodermundens åbning og barnets nedtrængning i bækkenet, mens der i andre perioder kan ske en hel masse på kort tid.

Derfor vil jordemoderen ofte se det lidt an, hvis fødslen tilsyneladende går i stå. Nogle gange er det fordi, kroppen har brug for hvile eller måske mad og drikke, og jordemoderen vil undervejs i fødslen være opmærksom på begge dele. Især i starten af fødselsforløbet er det vigtigt at slappe af og hvile og ikke forcere fødslen, da opstartsfasen kan tage lang tid.

Men hvis der ikke er fremgang i fødslen, når du er i aktiv fødsel, vil jordemoderen tale med dig om mulighederne for at stimulere din krop til at lave flere eller stærkere veer. Dernæst vil hun tale med en fødselslæge, der er med til at lægge en plan i samarbejde med dig.

Man kan stimulere veerne ved at prikke hul på fostervandet eller ved at giver vestimulerende medicin ind i blodbanen i et drop i hånden. Hvis det ikke virker at tage vandet, vil du få et vestimulerende drop. Droppet løber dråbevis ind i din blodbane og jordemoderen vil gradvist skrue op for droppet, til veerne bliver stærkere eller hyppigere. Undervejs holder hun øje med barnets tilstand ved at køre en CTG-kurve.

Tilbage til toppen >>


Barnets hjertelyd falder

Tilbage til toppen >>


Barnet skal hjælpes ud med en sugekop

Tilbage til toppen >>


Akut kejsersnit

Hvis du har spørgsmål, så tal med din jordemoder.
Du kan også læse patientinformationen

Tilbage til toppen >>

 
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk