Dette er tekstversionen af Om at være indlagt
Klik her for at komme til den grafiske version af Om at være indlagt

Forside - Læs op - Sitemap


Om at være indlagt


Navigation

- Hvad skal du tage med?

- Under indlæggelsen

- Personale under uddannelse

- Besøgstid

- Telefon

- Rygning

- Mad og drikke på Sydvestjysk Sygehus

- TV og radio

- Internet

- Post

- Præst og gudstjeneste

- Undervisning af børn

- Når du udskrives

- Hjemmehjælp og hjælpemidler

Hvad skal du tage med?

Hvis du får medicin, er det vigtigt, at du tager den med, så du kan fortsætte med at tage din egen medicin under indlæggelsen.

Du bør også medbringe:
- toiletsager (fx tandbørste, tandpasta, kam, sæbe, barbermaskine)
- sko og hjemmesko
- behageligt tøj og eventuelt en morgenkåbe
- eventuelle hjælpemidler (fx briller, høreapparat, stok)
- læsestof og eventuelt håndarbejde.

Du må gerne bruge dit eget tøj, mens du er indlagt.
Tag gerne mobiltelefon med, men brug den med omtanke, så du ikke forstyrrer andre patienter.

Du skal ikke tage værdigenstande som fx mange penge, kreditkort eller smykker med. Der ydes ikke erstatning, hvis du mister dine ejendele. Ved akut indlæggelse kan værdigenstande i en kortere periode låses inde i en boks.


Under indlæggelsen

På indlæggelsesdagen skal du henvende dig i den afdeling, du er indkaldt til.

Ved indlæggelsen stiller personalet mange spørgsmål. Nogle kan måske undre dig, men de er nødvendige for at kunne give dig den helt rigtige behandling.


Personale under uddannelse

På sygehuset vil du møde personer under uddannelse. Nogle er tidligt i uddannelsesforløbet og skal se, høre og have forklaret.

Vi går ud fra, at du accepterer, hvis studerende overværer din behandling. Ønsker du ikke, at der er studerende tilstede under din behandling, skal du meddele dette til personalet.


Besøgstid

Besøgstiderne er forskellige, alt efter hvilken afdeling patienten er indlagt på. Klik her og se en liste over afdelingernes besøgstider


Telefon

Det er tilladt at tale i mobiltelefon på de fleste afdelinger på Sydvestjysk Sygehus. I de afdelinger, hvor det ikke er tilladt, er det markeret med skilte.


Rygning

Sygehuset er i udgangspunktet røgfrit indendørs.
- Patienter kan dog aftale rygemuligheder med den
  ansvarshavende på afdelingen.
- Pårørende skal ryge udenfor bygningen, men kan i særlige tilfælde
  få dispensation til at ryge indenfor af den ansvarshavende på
  afdelingen.
- Ansatte må ikke ryge hverken cigaretter eller e-cigaretter indendørs.

Mad og drikke på Sydvestjysk Sygehus

Er du indlagt patient?

Det er vigtigt for dig, at du spiser og drikker rigeligt under din indlæggelse, så du kan få fornyet energi.

Du tilbydes dagligt frisk og veltillavet mad samt drikke til 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Hovedmåltider: På sengeafdelingerne er der servering fra buffet på madvogn, så du selv har mulighed for at dufte, se og udvælge den mad, du gerne vil spise. Er du ude af stand til at gå ud til madvognen, hjælper personalet dig med at bringe din mad ind på sengestuen. På enkelte afdelinger er der tilknyttet en patientcafé, personalet orienterer dig om dette.

Mellemmåltider: Personalet på sengeafdelingerne serverer mellemmåltiderne for dig. Der er altid mulighed for at få noget at spise og drikke mellem måltiderne, spørg gerne plejepersonalet om køkkenets tilbud.

Kaffe og isvand er tilgængeligt døgnet rundt på alle afdelinger til indlagte patienter. Der er mulighed for at opbevare egen mad og drikke på afdelingen, tal gerne med personalet.

For alle indlagte patienter gælder: Er du blevet ordineret en specialdiæt af en læge, vil der blive taget hensyn til dette under din indlæggelse. Har du spørgsmål til allergener, så spørg køkkenpersonalet. Hvis du ønsker, at fravælge eller tilvælge halalslagtet kød ved dine måltider under indlæggelsen, kan du gøre personalet opmærksom herpå. Hvis du er i tvivl kan du altid spørge personalet.

Er du pårørende?

I Esbjerg finder du Café Finsen i forhallen fungerer som kiosk/café og er åben: Hverdage kl. 7.00-20.00, weekends kl. 10.00-20.00 og helligdage kl. 10.00-16.00.
I Grindsted finder du Café Engparken, der fungerer som kiosk/café. Caféen er åben alle hverdage kl. 9.00-13.00.

Du kan læse mere om Køkkenet og måltiderne på sygehuset på www.svs.dk/køkken.


TV og radio

I de fleste sengeborde er der installeret radio. På nogle af afdelingerne er der installeret TV ved din seng, og i andre afdelinger er der kun TV i opholdsrummet.Internet

På Sydvestjysk Sygehus Esbjerg og i Grindsted tilbyder vi gratis trådløst internet til patienter og besøgende.
Du kan komme på internettet fra din computer/mobiltelefon/tablet hvis du har WIFI/trådløst netkort, som de fleste nyere enheder har. Du skal blot tilslutte dig netværket "Gaestenet" og vente på loginskærmen. Her du skal indtaste dit navn, adresse, postnr. by og cpr.nr, så er du på internettet. 


Post

Post til dig omdeles én til to gange om dagen. Hvis du skal sende post, kan du aflevere dine breve i frankeret stand på afdelingens kontor, der så sørger for at sende brevene.


Præst og gudstjeneste

Både på sygehuset i Esbjerg og i Grindsted er det muligt at tale med en præst. Når man bliver ramt af sygdom, kan der dukke mange tanker og følelser op, som man kan føle sig alene med. Man ved ikke helt hvad fremtiden bringer og kan have brug for at tale med et andet menneske om det, der er tungt og svært. Erfaringen viser, at de fleste har glæde af at dele deres tanker med en anden.

Ikke alle samtaler med præsten handler om Gud og tro; de handler måske om sorg og tab, om uvished, om ensomhed og tvivl, om mening og meningsløshed.

Hvis du ønsker at komme til alters, synge en salme eller bede en bøn på stuen, kommer præsten også gerne.

Ønsker du kontakt til en præst hjælper personalet. I Esbjerg er der ansat en sygehuspræst, i Grindsted kommer præsterne fra lokalområdet gerne på sygehuset.

Der holdes jævnligt gudstjenester på sygehuset i Esbjerg. Spørg personalet om tid og sted


Undervisning af børn

På Sydvestjysk Sygehus Esbjerg er ansat en folkeskolelærer, der underviser indlagte børn på alle klassetrin efter folkeskolens læseplan. 

Der er undervisning hver dag, sådan at dit barn har mulighed for at følge almindelig skolegang under indlæggelsen.


Når du udskrives

Normalt får du besked om tidspunktet for din udskrivelse i så god tid, at du kan nå at give dine pårørende besked om hvornår du kommer hjem.

Inden du udskrives, får du tilbudt en samtale med en læge og en sygeplejerske. Du får blandt andet at vide
- om du skal tage specielle hensyn til dit helbred
- om du skal tage medicin
- hvornår du kan genoptage dit eventuelle arbejde og
- hvordan kontrol og efterbehandling skal foregå (normalt vil dette blive foretaget enten af din egen læge eller i afdelingens ambulatorier).

Din egen læge får besked om din sygdom og behandling senest 2 dage efter udskrivelsen.

Husk at aflevere alt sygehusets tøj, når du udskrives. Skulle du alligevel få noget tøj med hjem, skal du returnere det til sygehuset. Du kan få en frankeret kuvert til returneringen.


Hjemmehjælper og hjælpemidler

Hvis du har aftalt med personalet, at du får brug for hjælp fra hjemmehjælper/hjemmesygeplejerske, giver personalet besked om dette til din kommune, så det er i orden, når du kommer hjem.

Hvis sygehuset skønner, at du har behov for midlertidigt at låne hjælpemidler, udlåner afdelingen dem til dig. Du får samtidig besked om afleveringssted og afleveringstidspunkt.

 
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk