Dette er tekstversionen af Nu kommer tappestedet til bloddonorerne
Klik her for at komme til den grafiske version af Nu kommer tappestedet til bloddonorerne

Forside - Læs op - Sitemap


Nu kommer tappestedet til bloddonorerne


Blod er et uundværligt - og ofte livreddende - lægemiddel, og der er brug for alt det blod, der bliver tappet. Men blodet kan kun skaffes, fordi en masse frivillige donorer lægger arme og tid til at give blod.

Bloddonorer er, ligesom alle andre moderne mennesker, vant til at der mange andre steder i samfundet er åbent det meste af døgnet, og at man kan zappe rundt efter de tilbud, der passer én bedst. Derfor er tiden ved at løbe fra de faste tappesteder med begrænsede åbningstider.

Nu har Region Syddanmark taget handsken op. Med en spritny mobil tappeenhed – i form af en bus, der er indrettet som et komplet og moderne tappelokale – får de 8000 bloddonorer i det gamle Ribe Amt mulighed for at blive tappet, når de har tid, og dér hvor de er. 

Kører derhen hvor behovet er størst
Tappebussen, der får base ved Sydvestjysk Sygehus, er én af tre busser, der skal køre rundt i Region Syddanmark. Bussen sendes på gaden fra tirsdag den 3. januar, og den kommer til at dække et stort geografisk område lige fra Nørre Nebel til Rødding. Der er indgået aftale med en række virksomheder, spredt ud over det gamle Ribe Amt, som lægger parkeringsplads og strøm til bussen.

- Tingene går ofte stærkt ude på arbejdspladserne, og som donor kan man måske have svært ved  at få fri, når man bliver indkaldt til tapning. Vi håber, at vi med den nye bus gør det nemmere for mange af vores donorer at give blod, og at vi dermed har mulighed for at opretholde det donorkorps vi har. Vi håber også at vi måske kan gøre nye donorer interesserede, siger laboratoriechef Niels Korsgaard.

Bussen kommer til at køre derhen hvor behovet for tapninger er størst.  Køreplanen bliver lagt til rette ud fra tilbagemeldinger fra donorkorpsene, og fra de firmaer og institutioner, bussen skal holde ved. Hvor hyppigt de forskellige steder besøges er afhængig af antallet af donorer i området.  Man kan altid se den aktuelle køreplan på www.bloddonorsvs.dk

Den nye tappebus indvies ved en lille festlighed mandag den 2. januar kl. 14.30 ved blodbanken i Haraldsgade, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor Regionsrådsformand Carl Holst klipper den røde snor.


Om tappebussen:
• Bussen er betalt af Region Syddanmark, og har kostet 4,2 mio. kr.
• Den skal køre mandag til torsdag, og den får holdeplads ved 17 forskellige virksomheder i Ølgod, Nørre Nebel, Årre, Varde, Ribe, Bramming, Rødding, Holsted, Brørup, Vejen, Billund, Grindsted og Esbjerg.
• Der kan tappes op til 55 donorer om dagen i bussen. Det forventes at give ca. 9500 tapninger om året. Der skal stadig tappes ca. 2500 gange fra blodbanken i Esbjerg, hvor der fortsat vil være åbent en til to dage om ugen. Tappestederne i henholdsvis Ribe, Brørup, Varde og Grindsted lukker.
• Der er ca. 8000 bloddonorer i det tidligere Ribe Amt, og de leverer tilsammen 5400 liter blod på et år.

Senest fagligt revideret: 22-12-2011
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk