Dette er tekstversionen af Kortere ventetid på CT- scanninger
Klik her for at komme til den grafiske version af Kortere ventetid på CT- scanninger

Forside - Læs op - Sitemap


Kortere ventetid på CT- scanninger


To nye CT- scannere er flyttet ind på Sydvestjysk Sygehus. Patienterne får langt kortere ventetid, den enkelte scanning kan gennemføres hurtigere, og personalet får bedre og mere præcise resultater at arbejde med.

De nye moderne CT- scannere giver fordele for både patienter og personale. CT-konsulent og radiograf Martin Kusk fortæller:

- Vi kan nu kombinere flere typer af undersøgelser i én scanning. Vi kan scanne aorta, lungernes blodkar samt hjertets kranspulsårer på én gang. Det krævede før tre separate undersøgelser, og det kan have stor betydning i en akutsituation, hvor minutter og sekunder er afgørende.

Fordobler kapaciteten
Med investeringen i scannerne udvider SVS scannerkapaciteten fra to til fire. Så hvor ventetiden på ikke-akutte opgaver før lå på 8-10 uger, så er den nu nede på to uger og stadig faldende. Det betyder, at SVS kan overholde de tidskrav, der bl.a. er i kræftpakkerne.
Desuden gør indkøbet af scannerne det muligt for SVS Grindsted at få en CT-scanner, så patienter herfra ikke længere behøver tage turen til Esbjerg.
SVS foretager omkring 12.000 CT-scanninger om året.

Mindre stråling
De nye scannere er desuden meget hurtigere. Man kan lave en komplet scanning af brystregionen på blot et halvt sekund og en helkropsscanning på sekunder. Med den skanningshastighed er det ikke længere nødvendigt for patienten at holde vejret, hvilket er af betydning særligt for ældre, børn og traumepatienter.
- De nye scannere reducerer også den mængde stråler, patienterne udsættes for. Ved en hjertescanning er dosis således reduceret med 90 procent, fortæller Martin Kusk.

Nye muligheder
Endelig giver scannerne mulighed for nye studier. Man kan eksempelvis skelne den kemiske sammensætning i en nyresten eller måle blodgennemstrømning i hjernen, så lægerne kan se hvilke dele af hjernen, der er ramt af en blodprop og hvilke dele, der kan reddes. Og sidst men ikke mindste, så er den ene af de nye scannere ekstra stor i diameter, så den kan tage patienter op til 300 kilo.

scanner
Billede af halsens blodkar.

MK
Radiograf og CT-konsulent Martin Kusk ved den ny moderne CT-scanner, der kan klare scanningerne langt hurtigere og med mindre stråling.

Fakta om CT- Scanninger
CT-skanning er en forkortelse for ComputerTomografi-scanning. Tomografi betyder tværsnitsundersøgelse af kroppen. Det er en avanceret røntgenundersøgelse, der giver mere detaljerede tværsnitsbilleder af kroppens forskellige væv og organer.
Ved samtidig at bruge kontraststoffer kan skanningen desuden anvendes til at vurdere gennemblødningen af forskellige organer, således at man bedre kan skelne mellem sygt og rask væv.

En CT-scanner fungerer anderledes end et almindeligt røntgenapparat. I stedet for at sende et enkelt bundt røntgenstråler gennem kroppen, som det sker ved almindelige røntgenbilleder, sendes strålerne fra et røntgenrør, som roterer omkring patientlejet. Strålebundterne opfanges af sensorer, der registrerer strålernes styrke og sender dem videre til en computer. Røntgenstrålerne vil svækkes afhængigt af, hvilken type væv de går igennem.

CT-scanning bliver brugt til undersøgelse af hele kroppen. Den kan f.eks. vise:

• Komplicerede brud på knogler
• Forandringer i knogler eller led
• Blødninger og svulster
• Sygdomme i indre organer
• Betændelsestilstande
• Nyresten

Selve scanningen udføres af en radiograf, af og til bistået af en radiografstuderende eller sygehjælper/social- og sundhedsassistent. Efterfølgende beskrives undersøgelsen af en røntgenlæge, som har specialviden inden for det område, som er blevet undersøgt.

Senest fagligt revideret: 14-06-2010
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk