Skip til primært indhold

SVS er først med fuldautomatiseret antistoftest

Som det første sygehus i Danmark kan Sydvestjysk Sygehus nu gennemføre en fuldautomatiseret antistoftest for COVID-19.

Som det første sygehus i Danmark kan Sydvestjysk Sygehus nu gennemføre en fuldautomatiseret antistoftest for COVID-19. Det vil sige, at fra det øjeblik bioanalytikeren har taget blodprøven til svaret foreligger er ingen hænder længere nødvendige.


Via sygehusets eksisterende rørpostsystem kommer blodprøven ind i Laboratoriehuset og bliver med det samme del af en topmoderne båndløsning, som i sidste ende giver svaret på, hvorvidt blodprøven viser tegn på indhold af antistof eller ej. Fuldautomatiseringen betyder en markant besparelse i mandetimer, fordi analyseapparaterne blandt andet ikke længere skal rengøres manuelt og så giver den også langt hurtigere svartider.


Samtidig er der også tale om en ny og langt mere præcis test end de antistoftest, der tidligere er foretaget i Danmark.

- Hidtil har der været tale om hurtigtests i stil med graviditetstests, men sensitiviteten og specificiteten har ikke været god nok. Med vores nye test og analysen af den får vi et langt mere præcist svar, siger John Coia, konstitueret ledende overlæge, Klinisk Diagnostiks afdeling. 

Mens alle borgere kan bestille tid til test for COVID-19 smitte på www.coronaprover.dk, så er det på nuværende tidspunkt kun deltagere i stikprøveundersøgelser og forskningsprojekter, som kan bestille tid til en antistoftest ligesom også store grupper medarbejdere i sundhedsvæsenet har fået tilbuddet. For almindelige borgere kræver en antistoftest på nuværende tidspunkt en individuel lægelig vurdering, men hvis strategien ændres, så vil fuldautomatiseringen af antistoftestene på SVS betyde, at sygehuset kan analysere flere hundrede antistoftest dagligt og dermed give et væsentligt bidrag til overvågningen af COVID-19 smittespredningen i samfundet. 

APPFWU02V