Skip til primært indhold

Nyfødte barn fra A - Å

Læs mere herunder

En A-Å liste med gode råd 

Herunder finder en nybagt mor en stor og omfattende liste med råd og hjælp til den lille ny. Listen opdateres løbende.

Afføring

Den første afføring er sort/grøn og sej. På 3.–4. dagen ændrer afføringen udseende og bliver gul/grøn og grynet, måske endda vandtynd i en periode.

Den første måned bør der være daglige afføringer.
Når barnet ammes, og er over en måned gammel, varierer hyppigheden af afføringen fra flere gange om dagen til en gang om ugen.


Flaskebørn skal fortsat have afføring hver dag, da de kan få forstoppelse.

 

Allergi

Hvis barnet har øget risiko for at udvikle allergi, anbefaler Sundhedsstyrelsen og WHO, at det udelukkende ammes til omkring 6 måneders alderen.

Skal barnet have modermælkserstatning indenfor de første 4 måneder, skal det være ikke allergifremkaldende modermælkserstatning, som Nutramigen, Profylac, Pepticate eller Althera.  

Disse præparater er dyrere end andre erstatninger.

 

Autostol

Ved transport i bil anbefales godkendt autostol, der fastspændes med ryggen mod kørselsretningen. Se, hvordan barnet transporteres sikkert i bilen.

Bad

Efter ca. et døgn er fosterfedtet trængt ind i huden på det til tiden fødte barn. Herefter kan barnet få sit første bad. Men allerede inden anbefales det at fordele evt fosterfedt fra lyske, armhuler og hals, da huden ellers kan blive rød og irriteret.

Det nyfødte barn bades efter behov. Det er tilstrækkeligt et par gange ugentligt i starten. Der anvendes ikke olie eller sæbe i vandet.

Sørg for at mælkerester og gylp, der kan gemme sig under hagen, fjernes dagligt. Bleområdet vaskes efter behov med lunkent vand. Der anvendes normalt ikke cremer til huden.

Indtil navlen er helet op, er det vigtigt, at barnets øjne vaskes, inden barnet kommer i badevandet for at undgå forurening med bakterier fra navlestumpen.

 

Barnevogn

Barnet kan sove ude i barnevogn, når det selv kan holde varmen.
Det frarådes, at barnet sover ude, hvis temperaturen er under -10 grader C, eller hvis der er (rim)tåge.

Undgå at stille barnevognen i direkte sol eller blæst.
Hold øje med barnets temperatur ved at mærke efter i nakken, om huden er lun og tilpas.

 

Barnets rettigheder

I Danmark er det forbudt at slå sine børn.
I Danmark er det strafbart at få omskåret piger, også selvom det foregår ved besøg i hjemlandet.

Efter dansk lov har alle pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis de ved, at et barn bliver slået eller på anden måde svigtet af sine forældre - eller hvis en pige er blevet omskåret.

 


Blodprøve på nyfødte

Alle nyfødte børn bliver tilbudt at få taget en blodprøve i hælen. Blodprøven bliver taget fra 48 til 72 timer efter fødslen og undersøges for sjældne stofskiftesygdomme, der kan behandles. Blodprøven tages kun, hvis I som forældre siger ja.

Prøven tages i Barselsklinikken eller på afdelingen.
Barnet kan ammes, mens blodprøven tages eller barnet kan få lidt sukkervand i munden. Begge dele virker smertestillende.

Gulsot

Omkring halvdelen af alle nyfødte får lidt gulsot efter fødslen.
Forekomsten af gulsot hos det til tiden fødte barn, kan reduceres ved at amme barnet hyppigt, 10-12 gange i døgnet den første uge eller to.

Hvis barnet sutter effektivt, virker kvikt, er vågen til måltiderne og har vandladning og afføring svarende til alderen, betyder det ikke noget. Men hvis barnet samtidigt er for sløvt til at sutte og sover meget, skal du kontakte personalet eller Barselsklinikken (de første 7 dage efter udskrivelsen fra sygehuset). Ellers kontaktes sundhedsplejersken eller egen læge.

Efter 2 uger bør gulsoten have fortaget sig. Hvis barnet fortsat er gult, kan det skyldes et stof i modermælken. Kontakt egen læge eller tal med sundhedsplejersken.

Hudpleje

Nyfødte børn kan have forskellige slags knopper. Nogle opstår, fordi barnet har det for varmt. Nogle opstår pga hormonpåvirkning fra moderen, og  andre uden der er en forklaring, og de forsvinder hurtigt.

Hvis knopperne ligner små bumser med gult pus i, skal I kontakte Barselsklinikken (de første 7 dage efter udskrivelsen), jeres egen læge eller sundhedsplejersken.

Det er normalt, at børns hud begynder at skalle nogle dage efter fødslen. Ofte begynder det ved anklerne, håndleddene og på maven. Det er ikke nødvendigt at gøre noget ved det.

 

Hud mod hud kontakt

Lige fra fødslen har det stor betydning med masser af hud mod hud kontakt.

Dit barn holdes varmt ved at ligge på dit bryst, vejrtrækningen bliver rolig og dets blodsukker bliver stabilt.
Dit barn fornemmer og lugter dig, brysterne og mælken og får lyst til at sutte.
Dine ammehormoner stimuleres ved at ligge hud mod hud med dit barn.
Det virker afslappende og du lærer dit barns signaler at kende og kan mærke, når det søger brystet.
Hudkontakten giver varme, ro, tryghed og følelsesmæssig tilknytning.
Når ikke det er amning, der er målet, er far en stabil, varm og tryg base uden fristende mælkeduft.

Vigtigt: børn, der får flaske, har samme behov for hud mod hud kontakt som børn, der bliver ammet.

 


Hørescreening

For at give barnet de bedste muligheder for en normal, sproglig udvikling, er det vigtigt, at en eventuel hørenedsættelse opdages så tidligt som muligt. Derfor tilbydes en hørescreening, som foretages mellem barnets 2. - 4. levedøgn.

Hvor og hvornår aftales med personalet, inden I går hjem fra sygehuset.

Undersøgelsen er kortvarig og er ikke på nogen måde ubehagelig for barnet. Barnet får en lille blød øreprop i øret, og en computer viser, om øret reagerer på lyd.
Undersøgelsen er nemmest at udføre, når barnet sover.
I får svar med det samme.

Kun 1-2 børn ud af 1000 bliver født med hørenedsættelse. I de fleste tilfælde er der ikke hørenedsættelse i familien.

Hvis screeningen ikke viser tydelig reaktion, betyder det imidlertid ikke nødvendigvis, at barnet har et høretab.
Der kan være andre simple forklaringer på, at reaktionen ikke er tydelig, som f.eks. baggrundsstøj, fosterfedt i barnets øre eller fejl i udstyret. Så vil undersøgelsen blive gentaget.
Ved en test nr. 2 suppleres med en måling med elektroder på barnets hoved. Denne test er også uden gene for barnet.

Hvis målingerne ikke er tilfredsstillende, bliver barnet henvist til nærmeste Audiologiske Klinik. Det sker ofte, og betyder ikke nødvendigvis, at barnet har en hørenedsættelse.

 

Hår

Vaskes efter behov. I behøver ikke at bruge shampoo.
Hårbunden masseres dagligt med en fintandet kam for at undgå arp (skorpedannelse i hårbunden)

K-vitamin

Dit barn er blevet tilbudt K-vitamin lige efter fødslen, da børn fødes med et lavt indhold af K-vitamin. K-vitamin er nødvendigt for blodets evne til at størkne. I sjældne tilfælde kan det lave indhold af K-vitamin føre til, at barnet får en blødning i hjernen eller en anden alvorlig blødning. Det har vist sig, at man i langt de fleste tilfælde kan forebygge disse blødninger, hvis man giver det nyfødte barn K-vitamin.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der gives en indsprøjtning med K-vitamin til alle nyfødte indenfor de første timer efter fødslen. Det er kun nødvendigt at give denne ene indsprøjtning med K-vitamin. Barnets tarm vil herefter blive koloniseret med bakterier, der selv danner K-vitamin.

De fleste nyfødte reagerer med gråd, når de bliver stukket, da det kan gøre ondt at få indsprøjtningen. Af sjældne bivirkninger (dvs. sjældnere en 1 ud af 1000 behandlinger) ses irritation ved indstiksstedet og overfølsomhedsreaktion.

 

Kønsorganer

Den nyfødte pige kan bløde lidt fra skeden, og have lidt hvidligt udflåd. Det skyldes hormonpåvirkning og er helt normalt.

Det er også normalt, at drengens pung er hævet. Det skyldes væske og hævelsen forsvinder af sig selv.
Hos både drenge og piger kan brysterne være hævede, og der kan komme lidt væske ud, kaldet heksemælk.

Det skyldes hormonpåvirkninger fra moderen og forsvinder af sig selv.

Lejring af barnet

Barnet skal lægges til at sove på ryggen. Vær opmærksom på, at barnet lejres skiftevis med hovedet til højre og venstre for at undgå at kraniet bliver skævt og halsmuskulaturen strammes.

Soveunderlaget skal være fast.
Undgå at jeres barn får det for varmt under søvn. En rumtemperatur på 16-18 grader er passende. Sørg for at jeres barn sover i ren, frisk luft.
Når jeres barn er vågent, skal det ligge mest muligt på maven, når det ikke er i arm hos jer. Det stimulerer den motoriske udvikling, og forhindrer at barnets baghoved bliver fladt, eller at det får skæv hovedfacon. Gør det spændende for jeres barn at ligge på maven ved f.eks. at have noget legetøj foran sig.
Når jeres barn selv kan vende sig, vælger det selv sovestilling.

Navlen

Efter fødslen har navlesnoren afsluttet sin funktion, og vævet i den nedbrydes ved en naturlig proces. Det kan give lidt ubehagelig lugt, som I ikke behøver bekymre jer over. Der kan komme lidt væske og måske en anelse blod fra navlen, hvilket er helt normalt.

Navlen skal holdes ren og tør. I forbindelse med bad vaskes navlen med rent vand. Hvis navlestumpen bliver forurenet med afføring, vaskes den med sæbe og vand og tørres grundigt.

Der er ikke nerver i navlestumpen, så det gør ikke ondt på barnet.
Bleen lægges på, så der er ca. 2 fingerbredder mellem navle og ble, så navlestumpen kan lufttørre. Navlestumpen falder af efter 3-10 dage.

Kommer der rødme eller tegn på betændelse rundt om navlestedet, bør I kontakte din egen læge.

 

Negle

De bløde negle 'nulres' af. Når neglene efter tre til fire uger bliver hårde, kan de klippes med en saks.
Neglene klippes lige over og ikke for kort.

Pusleplads

Gå aldrig fra dit barn på puslebordet!  Hvis du bliver afbrudt eller skal hente noget, så tag barnet med dig eller læg det i sengen eller på gulvet.
Sørg for at have vand, tøj og hvad du ellers skal bruge, indenfor rækkevidde.

 

Påklædning

Nyfødte børns varmeregulering er kun svagt udviklet. Deres hænder og fødder vil i starten føles kolde.
I kan altid mærke i barnets nakke i nakken og på brystet, om det er tilpas varmt.

For at undgå at jeres barn får det for varmt, mens det sover, bør I ikke bruge lammeskind som soveunderlag.
Barnets soverum bør ikke overskride 18-20 grader

Samsovning

Barnet kan ikke få for meget ømhed og kærlighed. Tryghed og tillid grundlægges fra den tidlige start.  Giv barnet kærlighed. Det er altafgørende for, at barnet kan udvikle sit følelsesliv og blive et menneske med selvværd og tillid til sig selv.

Behovet for nærhed og fysisk kontakt er stort og gråd samt uro er ikke altid ensbetydende med sult.
Alle børn græder, og dit barn har kun gråden til at fortælle, at det har et behov, der skal dækkes.

 

Slynge/vikle/bæresele

En bæresele, vikle eller slynge er et godt alternativ til at bære sit barn på armen. Det er trygt for barnet at være tæt sammen med mor og far. At blive båret tæt virker beroligende.

Et nyfødt barn kan kun sidde i en bæresele ca 15 minutter ad gangen.
Vikler eller slynger kan anvendes fra barnet er nyfødt. Her ligger barnet ned. Det er vigtigt at kontrollere, at barnet ikke har det for varmt og bæres i en sikker stilling, så barnet kan trække vejret frit.

 

Sundhedsplejerske

Jordemoderen sender besked om din fødsel til sundhedsplejersken i din kommune.
Sundhedsplejersken kontakter dig og aftaler det første besøg normalt indenfor en uge efter fødslen.

 

Sut

Den første tid skal barnet lære at sutte godt på brystet og sikre, at der bliver dannet rigeligt med mælk.
Giver du dit barn sut fra starten, vil det måske sutte på den i stedet for at søge nok efter brystet. Det betyder at dine bryster ikke bliver stimuleret til at danne mælk nok og dit barn ikke får nok at spise.

Vent derfor med sut indtil barnet sutter godt ved brystet, der er rigelig mælk, og du er tryg ved amning.
Det er stor forskel på børns suttebehov. Nogle børn vil have gavn af sutten tidligere end andre børn, som slet ikke har behov for andet end mors bryst til måltiderne.

 


Søvn

Nyfødte børn sover 14-16 timer i døgnet. Det nyfødte barn kender ikke forskel på nat og dag,

Hvis dit barn græder, når det bliver lagt til at sove, skal det have hjælp til at falde til ro. Prøv jer frem til den bedste metode for jeres barn, Nogle børn skal ammes eller vugges i søvn - berøring, sang eller en tæt dyne kan måske også hjælpe.

Det er vigtigt at være opmærksom på de måske svage signaler på, at barnet er træt. Det kan være nemmere at få et barn til at sove, der ikke er overtræt.

Trivsel

Dit barn trives hvis det:

 er interesseret i at blive ammet og får mindst 6 måltider i døgnet.
 har vandladning og afføring svarende til alderen.
 sover roligt og er vågent og opmærksomt i forbindelse med måltiderne og ved bleskift.
 virker veltilpas det meste af tiden og ikke sløvt.
 har en fin, lyserød hudfarve.

Hvis I indenfor de første 7 dage efter udskrivelsen er i tvivl om jeres barn trives, så henvend jer til Barselsklinikken.

Efter de første 7 dage efter udskrivelsen skal I henvende jer til jeres sundhedsplejerske eller egen læge.

Udflåd

Hvidt udflåd fra skeden er almindeligt hos den nyfødte pige.
Blod fra skeden er også almindeligt og skyldes hormonpåvirkning fra moderen.
Tal med sundhedsplejerske eller læge, hvis det fortsætter ud over barnets første leveuge.

 

Undersøgelse af barnet

Når barnet er 5 uger gammelt, skal det til første børneundersøgelse hos egen læge.
I skal selv bestille tid.
Vaccinationsprogram udleveres hos egen læge

Vandladning

Det nyfødte barn tisser ikke meget det første døgn. Er I i tvivl, om barnet har vandladning, kan I give det en stofble på.

Herefter er det normalt, at barnet gør bleen våd flere gange i døgnet.
Når ”mælken er løbet til" og barnet får nok at spise, har det mindst 6 tunge bleer i døgnet.

Der kan være orangerøde pletter i bleen - kaldet urater - i bleen. Det er helt almindeligt de første 3 dage efter fødslen, og skyldes krystaller fra barnets urin. Men de kan også være et tegn på, at barnet ikke får mælk nok – specielt, hvis uraterne kommer efter de første 3 dage eller viser sig gentagne gange.

 

Varmeregulering

Barnets varmeregulering er ikke fuldt udviklet ved fødslen, så I må være opmærksom på, at det ikke bliver afkølet under puslingen.

Spædbarnets normaltemperatur er mellem 36,5 grader C og 37,5 grader C.
Hvis barnet har over 38,0 grader C, er sløvt og uinteresseret i at spise, skal I reagere og søge læge.

 

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn fra 2 uger til 2 år får D-vitamin dråber dagligt svarende til 10 mikrogram (400 IE).

For tidligt fødte (< uge 37) og børn med lav fødselsvægt (< 2500 g):
følg anvisningen fra neonatalafdelingen.

Øjne

Det nyfødte barns øjne er klare.

Barnets øjenlåg kan være lidt hævede de første dage efter fødslen.

Er der lidt ”søvn” i øjnene, kan I vaske det af med lunkent vand.
Brug et nyt stykke vat til hvert øje, så eventuelle bakterier ikke flyttes fra det ene øje til det andet. Vask indefra og udefter.

Det er vigtigt, at I vasker hænder før og efter afvaskningen for ikke at sprede eventuelle bakterier.
Hvis der er betændelse i øjnene, kan det være nødvendigt at behandle med øjensalve.

Kontakt egen læge, hvis I er udskrevet fra sygehuset.

APPFWU02V