Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

 Header SVS april 09Til Region SyddanmarkTil forsiden


Primær rekonstruktion med implantat

Fjernelse af brystet og rekonstruktion med implantat

Denne patientinformation retter sig til dig, der skal have fjernet dit bryst (mastektomi) og rekonstrueret det med implantat og ”net”, under samme operation.

Hvem kan blive tilbudt denne type operation?

  Kvinder, som skal have fjernet brystet pga. kræft eller forstadier til kræft, forudsat at de ikke skal strålebehandles efterfølgende.

  Kvinder med væsentligt forhøjet risiko for at udvikle brystkræft (påvist ved genetisk undersøgelse).

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse.

Alt kirtelvævet i brystet fjernes, mens huden og evt. brystvorten bevares. Fylden i brystet bliver erstattet med et silikoneimplantat. Implantatet placeres under brystmusklen og holdes på plads af en indvendig forstærkning, der består af et kunstigt net eller af ”grisehud” (acellulær dermal matrix, ADM). Hvis dit bryst er stort, kan man i stedet bruge dit eget væv som forstærkning.

Man kan ikke rekonstruere et naturligt hængebryst med et silikoneimplantat. Afhængigt af hvordan dit bryst ser ud, kan der være behov for at gøre brystet større eller mindre, og der kan være behov for at fjerne hud og evt. brystvorte.

Hvis barmen skal være symmetrisk, kan der være behov for at lave symmetri-skabende operation på det raske bryst, enten brystløft, brystformindskelse eller brystforstørrelse.

Din plastikkirurg vurderer, hvilke muligheder der er for dig.

Hvad er risikoen ved operationen?

Særligt for din operation: Man kan rekonstruere et bryst, der ligner et normalt bryst; men det kommer ikke til at føles som et normalt bryst. Du må forvente, at der er områder på brystet, som får permanent nedsat eller ophævet følesans.

Hvis der kommer infektion inde omkring dit implantat, kan man blive nødt til at fjerne implantatet igen. Derfor skal du have forebyggende antibiotika, indtil dit dræn er fjernet + yderligere et døgn.

I sjældne tilfælde kan der opstå sårhelingsproblemer eller problemer med blodforsyningen til huden over implantatet. Hvis dette medfører, at der går hul ind til implantatet, skal det fjernes igen.

Hvis hulrummet til implantatet er for stort, eller hvis du er for aktiv de første måneder, kan implantatet rotere, hvilket påvirker det kosmetiske resultat.

På længere sigt er der risiko for kapselskrumpning. Dette indebærer, at arvævet rundt om implantatet skrumper, og brystet bliver hårdere, ømt og mere rundt eller trukket opefter. Risikoen for kapselskrumpning er 20-30% over de første 10 år. Risikoen forøges væsentligt, hvis du skal strålebehandles.

Implantaterne har ikke nogen ”udløbsdato” og kan principielt holde hele livet. De skal kun skiftes, hvis rekonstruktionen giver problemer.

Generelt for alle plastikkirurgiske brystoperationer: Der kan opstå behandlingskrævende blødning eller betændelse i operationsfeltet. Der kan være forbigående eller permanent påvirket følesans omkring arrene, og i nogle tilfælde kan følesansen være nedsat i større dele af brystet, armhule og indersiden af overarmen. Arrene kan blive fortykkede og breddeøgede, og barmen kan blive asymmetrisk. Ved forsinket sårheling og vævsdød kan man risikere, at efterbehandlingen bliver udskudt.

Generelt om forberedelser før operation:

Forundersøgelse

En plastikkirurg undersøger og informerer dig om operationen, forventet resultat, risiko og forholdsregler. Sammen tager I stilling til, hvordan operationen skal foregå.

Inden operationen skal følgende være udført:

  Lægen optager journal

  Nødvendige blodprøver og hjertekardiogram tages på laboratoriet

  Du taler med en narkoselæge eller narkosesygeplejerske om bedøvelsen

  Evt. instruktion i øvelser af fysioterapeut

Du aftaler med personalet, om disse undersøgelser bliver foretaget samme dag, eller om du skal komme en anden dag.

  Du modtager skriftlig information og indlæggelsesbrev med operationsdato.

Blodfortyndende medicin

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du:

  Til forundersøgelsen aftale om du skal holde pause og hvordan

  Hold altid pause i 7 dage med kosttilskud (hvidløg, ingefær, fiskeolie, ginseng, E-vitamin mfl.)

Rygning

Rygning øger risikoen for dårlig sårheling, vævsdød og infektion. Hvis det kan lade sig gøre (af hensyn til dit sygdomsforløb), tilrådes 6 ugers rygeophør før operationen og mindst 2 uger efter operationen.

Hjælp til rygestop kan aftales ved forundersøgelsen.

Faste

I samråd med lægen og anæstesipersonalet er det aftalt, hvorledes du skal bedøves. Du skal forholde dig til denne aftale og vejledningen, ”Anæstesi – Det du skal vide, før du skal bedøves”.

Operationsdagen

Du skal møde fastende i Center for planlagt kirurgi iht. dit indlæggelsesbrev. Kirurgen kommer og taler med dig, inden du bliver bedøvet. Der bliver tegnet på huden og taget fotos til dokumentation.

Du har taget et bad om morgenen i henhold til patientinformation ”Badning før operation” og fulgt forholdsreglerne – ingen creme, smykker mv.

Du skal fjerne hår i armhulerne med en klipper om morgenen på operationsdagen. Du må ikke bruge en skraber, da du kan få små sår og rifter. Har du ingen klipper, kan du låne en på afdelingen, når du kommer.

Hvordan forbereder jeg mig bedst til operationen?

HUSKELISTE

6 uger før:              Rygeophør

1 uge før:               Hold pause med kosttilskud

1 uge til en dag før:  Hold evt. pause med medicin efter aftale med din kirurg eller narkoselæge

Dagen før:                Pak taske med personlige ting; medicin, behageligt tøj, toiletsager, sutsko mv.

Operationsdagen:     Faste. Brusebad. Ingen hudcreme. Hårfjernelse.

Hvad sker der efter operationen?

Indlæggelse: Efter operationen og opvågning bliver du kørt op til sengeafdeling 251, hvor personalet tager imod dig. Du skal regne med 1 (-2) dages indlæggelse.

Dræn: Der bliver lagt et dræn, der er en tynd plastikslange, der fører vævsvæske ud til en pose. Inden du bliver udskrevet, skifter sygeplejersken posen ud med en lille plastikflaske. Hun viser dig, hvordan du måler mængden i drænflasken hver morgen, og hvordan den tømmes. Du skal ringe til Brystklinikken/sengeafdelingen, når der har været mindre end 50 ml i drænet på et døgn, så du kan komme til ambulatoriet (i weekenden sengeafdelingen) og få drænet fjernet.

Smerter: De fleste vil opleve smerter/spænding i operationsområdet efter operationen. Smerterne aftager i løbet af den første uges tid. Du vil få fast smertestillende medicin efter operationen, suppleret med hurtigvirkende morfin-lignende medicin som du kan tage ved behov.

Støttestrømper: For at forebygge blodpropper i benene, får du støttestrømper på. Det er stramme strømper, som du skal have på under og efter operationen. Strømperne skal anvendes, indtil du går oppe, som du plejer.

Blodfortyndende behandling: Du får indsprøjtning med blodfortyndende medicin under eller efter operationen. Hvis lægen vurderer, at du har særlig høj risiko for blodpropper, skal du have forebyggende behandling i længere tid (max 4 uger).

Bandager: Et døgn efter operationen (eller et døgn efter at dræn er fjernet) må du gå i almindeligt brusebad. De inderste plastre (micropore eller steristrips) kan godt tåle, at du går i bad med dem. Dup dem tørre med et håndklæde eller lad dem lufttørre. Du skal lade de inderste plastre sidde, indtil du møder til første kontrol i ambulatoriet.

Støttende BH: Du får udleveret en blød BH, som du skal bruge dag og nat i tre uger og derefter tre uger i dagtiden. Hvis du har ar i furen under brystet, må du ikke bruge bøjle-BH de første tre måneder efter operationen.

Hvis lægen vurderer det, skal du også have en mammastrop, der er en bred elastik, der kan stabilisere implantatet.

Fysisk aktivitet: Du må gå ture mv. allerede dagen efter operationen, men du skal undgå sportsaktiviteter de første to uger. I seks uger må du ikke styrketræne med armene, løfte rigtig tungt eller løbe, danse mv. så barmen hopper. Du må først køre bil, når du kan bruge begge dine arme frit, og når du er stoppet med de stærke smertestillende tabletter.

Arbejde/sygemelding: To ugers sygemelding er tilstrækkeligt for de fleste; men hvis du har fysisk anstrengende arbejde, kan længere sygemelding være nødvendigt. Din egen læge kan skrive lægeerklæring til din arbejdsgiver.

Ambulant kontrol: Du skal møde til samtale hos kirurgen i Brystklinikken 1 – 2 uger efter operationen. Du vil få svar på undersøgelse af det fjernede væv og få besked om den endelige plan for efterbehandling. Kirurgen henviser dig til videre behandling på Onkologisk afdeling.

Efterbehandling: Efterbehandling kan bestå af strålebehandling og/eller medicinsk behandling. Det er Onkologisk afdeling i Esbjerg og Vejle som står for efterbehandlingen.

Årskontrol: Det kosmetiske resultat kan forandres over tid af ardannelse og f.eks. skrumpning af væv efter strålebehandling. Derfor bliver du kaldt ind til efterkontrol hos din kirurg ca. 1 år efter endt behandling.

Mammografi-kontrol: Du vil ikke blive indkaldt til mammografi eller ultralydsscanning på det bryst, der er fjernet, da der ikke er mere brystvæv tilbage.

Behandling af ar: Brug micropore plaster på arrene de første tre måneder. Skift plastret når det bliver ”nusset”, ca. hver til hver anden uge. Plastrene mindsker risikoen for, at arrene bliver fortykkede og breddeøgede. Undgå sollys direkte på arrene det første år. Arrene kan tåle almindelig fugtighedscreme, når de er helt helet op efter et par uger.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på?

Blødning: Det er normalt, at det siver med blod gennem plastrene de første dage. Læg sugende forbinding i BH’en, og skift det efter behov. Du behøver ikke at have ”rigtige” forbindingsmaterialer – trusseindlæg eller sammenfoldet køkkenrulle er ligeså fint, når det lægges udenpå de inderste plastre.

Indvendig blødning (hæmatom): Pludselig hævelse (og evt. misfarvning), der kommer i løbet af de første døgn, kan være tegn på indvendig blødning. Dette kan i nogle tilfælde være operationskrævende.

Betændelse: Rødme, varme, langsom hævelse, feber og tiltagende smerter kan være tegn på betændelse. Betændelse viser sig oftest efter 3-5 dage, men kan også opstå senere. Dette kan oftest behandles med antibiotika.

Serom: Ved større hulrum i operationsfeltet kan der samle sig sårvæske, der gør, at området hæver op. Serom er helt ufarligt, men hvis hævelsen bliver så stor, at den generer, skal du kontakte Brystklinikken, så væsken kan blive tømt ud.

Kontakt Brystkirurgisk klinik eller sengeafdelingen hvis du har tegn på indvendig blødning eller betændelse efter din operation

 

Kontaktinformation:

Brystkirurgisk klinik kan kontaktes mandag – fredag kl. 8-15 på 79182337

Sengeafdeling 251 kan kontaktes ved akut behov øvrige tider på døgnet, på telefon 79185408

 

Venlig hilsen

Personalet i Brystkirurgisk klinik


Siden er sidst opdateret 22-11-2019Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk