Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 11. augustpilNu kommer og går hoftepatienter samme dag

Nu kommer og går hoftepatienter samme dag

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 11. august 2017

Før i tiden krævede en hofteoperation flere dages indlæggelse. Tidligere på sommeren forlod 72-årige Jørn Frank, som den første patient nogensinde, SVS Grindsted samme dag, som han ankom. Siden er patienter blev sendt hjem i lind strøm med ny hofte samme dag, som de er blevet opereret.    

 

Jørn Frank er SVS' første sammedags hoftepatient.
Tidligere på sommeren blev der skrevet et lille stykke SVS-historie, da den 72-årige Jørn Frank forlod SVS Grindsted med en ny hofte samme dag, som han kom. En række kriterier skal være opfyldt for, at man kan komme så hurtigt hjem. Blandt andet skal pårørende kunne hjælpe, og det kunne Jørn Franks hustru, Edith.


 - Det går bare rigtig godt, det gør det. Jørn kommer rundt med stok nu og har slet ikke taget smertestillende i dag.


Præcis en uge efter at den 72-årige Jørn Frank fik ny hofte på SVS i Grindsted giver hustruen Edith en opdatering på sin mands ve og vel efter rutineoperationen, der alligevel har gjort Jørn Frank til noget særligt.
Han er nemlig den første hoftepatient, der er sendt hjem fra SVS samme dag, som han blev opereret. Under hele forløbet har Edith været ved hans side. En fuldt tilstedeværende pårørende er nemlig en af betingelserne for, at de såkaldte samme dags hoftepatienter overhovedet lader sig gøre.

Det var en onsdag morgen, at Jørn og Edith Frank mødte op på Ortopædkirurgisk Afdeling i Grindsted. 12 timer senere trillede Edith sin nyopererede mand ud til deres bil i en kørestol.


- Jeg skal ærligt indrømme, at jeg var noget spændt på det, men det gik, og vi kom godt hjem, fortæller Edith Frank, der kun har positivt at berette om mandens forløb.   

Ind og hjem samme dag med nye hofter bliver fremadrettet et tilbud til patienterne.


Et tilbud til nogen - ikke til alle
Det forventes, at 20-23 procent vil takke ja tak. Ifølge Døne Bagdat, ledende oversygeplejerske på Ortopædkirurgisk Afdeling, har kolleger på Silkeborg Sygehus opereret og hjemsendt hoftepatienter samme dag i flere år, men her er tallet alligevel ikke højere end 23 procent. 


- Det er langt fra alle patienter, det lader sig gøre for. Der er flere faktorer i spil. Det kræver en rask pårørende, som er ved patienten hele tiden og er tryg ved situationen. Patienten skal også være selvhjulpen, og der må ikke være blødning efter operationen, siger Døne Bagdat.

Muligheden for nu at få hoftepatienter ind og ud samme dag, stiller også nye krav til afdelingens personale.


- Det stiller store krav til information, så det er vigtigt, at det er erfarent personale, der informerer. Det kræver også et tæt samarbejde med patient og pårørende, for det er meget vigtigt, at den pårørende er velinformeret og indstillet på at få patienten med hjem samme dag. Endelig stiller det også krav til træningsdelen ved fysioterapeuterne og hurtigt kontrolrøntgen, det er forløbet selvfølgelig planlagt efter, siger Døne Bagdat.


Alle samme dags hoftepatienter kontaktes på både første- og femtedagen efter operation og hjemsendelse.
 


Siden er sidst opdateret 11-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring