Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


SVS på sommerlejr med overvægtige børn

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 11. august 2017

Sydvestjysk Sygehus var tovholder, da 31 overvægtige børn fra fire kommuner i denne uge var på sommerlejr på Fanø. Lejren bød på sund mad, masser af fysisk aktivitet og mange kilometer på to hjul.

 

Børneleg på Fanø
På sommerlejrens anden dag kom der igen kilometer i benene, da de 31 børn cyklede til Fanøs store naturlegeplads.


-Der er i hvert fald nogen med ømme muskler!

Rikke Falkenby Skytte smiler. Sommerlejrens 31 børn har rejst sig fra en god, sund morgenmad og har nu kastet sig over formiddagens fysiske aktiviteter på græsset foran feriekolonien i Sønderho på Fanø. Motion og fysisk anstrengelse er langt fra hverdagskost for dem alle sammen, så her på lejrens anden dag skal de ømme kroppe lige i omdrejninger.

Til hverdag sidder Rikke Falkenby Skytte bag et skrivebord på Sydvestjysk Sygehus, men tre dage i denne uge er hun tovholder på sommerlejren for 31 svært overvægtige børn i alderen ni til 15 år. Den er en del af projektet ”Trin for trin ned ad overvægtstrappen”, der gennem fire år har til formål at hjælpe svært overvægtige børn ned i vægt.

Projektet tog sin start i 2014 og er blevet til i samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus og Esbjerg, Varde, Vejen og Billund kommuner. Alle fire kommuner har børn med på årets sommerlejr, der tog sin start tirsdag morgen ved Fanø færgen på Esbjerg Havn.
Her tog Rikke Falkenby Skytte og repræsentanter fra kommunerne imod 31 spændte børn – alle klar med oppakning til al slags vind og vejr og en toptunet cykel. Lejrens første fysiske udfordring var nemlig turen fra færgelejet i Nordby på Fanø til Sønderho – 12,5 kilometer på to hjul, der altså her dagen efter kan mærkes i benmusklerne. 

Sommerlejren byder også på orienteringsløb, motion på stranden, leg, boldspil, endnu flere kilometer på cyklen og masser af sund mad – og selvfølgelig bålhygge, for det hører jo med til en rigtig sommerlejr. Børnene finder hurtigt ud af, at snobrødsdej lavet på fuldkorn faktisk smager rigtig godt!

Trin for trin går det den rigtige vej  
I alt er 127 overvægtige børn på nuværende tidspunkt indskrevet i projektet. De 56 har adresse i Esbjerg Kommune, mens 36 bor i Varde Kommune. 20 børn kommer fra Vejen Kommune, mens Billund Kommune har 15 børn med i Trin for trin, som projektet kaldes i daglig tale.

Patienterne følges over to år. Det første år besøger den unge, overvægtige patient Overvægtsambulatoriet på Sydvestjysk Sygehus ni gange, mens der året efter er fire besøg. Her kommer det overvægtige barn og dennes forældre i kontakt med både læge, sygeplejerske, diætist, fysioterapeut og eventuelt en psykolog.  

”Trin for trin ned ad overvægtstrappen” stopper ved udgangen af 2017 efter fire år. Herefter skal projektet evalueres, men allerede i december blev der lavet en status på 87 deltagende børn. Den viste, at 46 procent af dem havde opnået et lavere BMI end ved projektets start.

 

Trin for trin på Fanø.
Sommerlejrens base var Esbjerg Kommunes feriekoloni i Sønderho, men børnene bevægede sig rundt i det meste af byen som led i de mange fysiske aktiviteter. 


Siden er sidst opdateret 11-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring