Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Ny viden om p-piller bliver til på SVS

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 11. august 2017

Blod fra 600 kvinder er blevet behandlet i laboratoriet på Sydvestjysk Sygehus som led i et større forskningsprojekt, der går over Danmarks grænser. Resultaterne kan forklare, hvorfor kun få kvinder får blodpropper af p-piller.

 

P-piller fra Colourbox

En lille pille hver aften inden sengetid. Det er nemt, og p-piller er da også mange danske kvinders foretrukne måde at sikre sig mod uønsket graviditet. Men ligesom med så meget andet, så har også brugen af p-piller en mindre flatterende bagside – nemlig en øget risiko for dannelse af blodpropper særligt i ben og lunger. Den risiko har været kendt i mange år og ligeså længe er der forsket i p-pillernes påvirkning af kvindekroppen.

Noget af den allernyeste forskning kommer fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. I Laboratoriehuset i Haraldsgade er blodprøver fra flere end 600 kvinder behandlet i reagensglas, hvor blodpropper er blevet fremstillet for at gøre forskerne klogere på blodets struktur og proppernes evne til at opløses igen, når kvinder er på p-piller.

Det er Enheden for Tromboseforskning og Klinisk Diagnostisk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus, der sammen med forskere fra blandt andet Holland og Tyskland, har samarbejdet om projektet, hvis praktiske del altså er udført i Esbjerg. Forskerne har taget udgangspunkt i den allerede kendte viden, at indtagelse af p-piller giver en let øget risiko for dannelse af blodpropper. Men når nu det er dokumenteret, kan man jo vende tingene lidt på hovedet. 

- Vi ved, at risikoen for en blodprop forårsaget af p-piller er tre personer ud af 5.000, men hvorfor er det egentlig så få, når p-pillerne faktisk har en markant påvirkning af blodets størkningsevne? Det er dét spørgsmål, vi har arbejdet ud fra, forklarer Jørgen Gram, overlæge, professor, dr.med., Enheden for Tromboseforskning.

Godt nyt til sunde og raske kvinder
Forskningsprojektets godt 600 deltagende kvinder har alle afleveret blodprøver, inden de startede med p-piller og igen efter seks måneders brug.   

- Vi har undersøgt strukturen af det størknede blod, som blodpropper består af og sammenlignet strukturen før og efter brug af p-piller. Resultatet viser, at p-pillerne i høj grad påvirker strukturen. Det specielle ved p-piller er, at de ændrer det størknede blods struktur, så blodpropper lettere opløses. Vi ser en lidt tættere struktur, som giver tendens til blodpropper, men samtidig ser vi, at det størknede blod opløses langt hurtigere, når kvinden får p-piller, siger lektor, ph.d., Johannes Sidelmann, der ligesom Jørgen Gram er tilknyttet Enheden for Tromboseforskning på SVS.

Forskerne kan altså udlede, at p-piller ganske vist øger risikoen for blodpropper, men også at propperne til gengæld er lettere opløselige, fordi pillerne påvirker blodets struktur.

Forskerne kommer også med godt nyt til yngre, sunde og raske kvinder, der overvejer brugen af p-piller. Undersøgelser viser nemlig, at de yngre kvinder der oftest får blodpropper får dem umiddelbart efter start på p-piller.

- Det tyder på, at denne gruppe kvinder har en ubalance i blodet i forvejen, som ved brug af p-piller udløser en blodprop. Hvis p-piller i sig selv skulle forårsage blodpropper hos sunde og raske kvinder, så burde antallet af blodproptilfælde være langt større, siger Johannes Sidelmann, der altså ikke tror, at raske p-pille spisende kvinder, der tilsyneladende intet fejler, har en særlig stor risiko for at udvikle blodpropper – i hvert fald ikke større end den, der hidtil har været kendt.

Til gengæld ser han – sammen med resten af enheden og forskere andre steder – fortsat stort potentiale i at arbejde videre med den nye viden.

- Det her er et puslespil med 1000 brikker, og vi har måske lagt en af dem. Det er et skridt på vejen. Sammen med Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Herlev Hospital arbejder vi videre. Arbejdet vi har gjort, danner blandt andet baggrund for nogle kommende ph.d. studier i samarbejde med Herlev, siger Johannes Sidelmann.

  
.

 


Siden er sidst opdateret 11-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring