Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sammedagskirurgi - Kunstig hofte (hoftealloplastik)

Vi tilbyder dig at få en ny hofte, her kan du læse om hele forløbet. Det er også en god idé at få en af dine pårørende til at læse informationen.
 
Operationen varer ca. 1-1½ time.

Du kan tage hjem samme dag, som du er opereret.
 
Indhold
Hvad er hofteslidgigt? | Sammedagskirurgi | Sådan forbereder du dig til operation | På operationsdagen | Faste | Ankomst i afdelingen | Hvordan forholder jeg mig efter operationen? | Udskrivelse | Når du kommer hjem | Sygemelding | Kontrol | Printvenlig symptomguide
 
Hvad er hofteslidgigt?
Læs mere om hofteslidgigt (hofteartrose) her.
 

Hvordan behandles hofteslidgigt?
Hoftekirurgi er den kirurgiske behandling af lidelser i hoften:
Formålene med hoftekirurgi er at mindske patientens smerter i hoften samt at øge aktivitetsniveau og bevægelighed i den opererede hofte. Sigtet er dermed også at forbedre livskvaliteten for den enkelte patient. Hoftekirurgi på Sydvestjysk Sygehus omfatter primært:
 

 • Hofteprotesekirurgi
 • Udskiftning af et ødelagt hofteled med hofteledsprotese i både hofteskål og øvre lårben. Dette kan være både med og uden cement.
   

Sammedagskirurgi
Du har taget imod tilbuddet om ambulant operation af din hofte. Det er vigtigt, at du har en støtteperson, som kan deltage i informationsmøde/hofteseminar, kan være med på hospitalet hele operationsdagen og være hos dig det første døgn efter operationen. Under dit ophold, på afdelingen, vil der være forplejning til dig og din støtteperson.
Det vil sige, at du bliver den første eller anden på operationsprogrammet og vil være klar til at gå hjem efter kl. 18.00 eller kl. 20.00. I forbindelse med operationen vil du være væk fra afdelingen i cirka 4 timer. Din støtteperson kan vente på stuen eller i forhallen, han/hun skal blot være til at få fat på.
 

 • Føler du dig ikke klar, har du blødt mere end 400-500 ml. eller, er der andet, som gør, at du ikke kan gå hjem samme dag, er der mulighed for, at du kan blive om natten.
 • Din støtteperson skal også være tryg ved, at du udskrives, og kan sige fra til hver en tid.
 • Din støtteperson skal, på operationsdagen, kunne hente den medicin du skal have efter udskrivelsen på apoteket, være med ved træning med fysioterapeut/plejepersonale, deltage i samtaler om udskrivelser og være i stand til støtte dig fysisk og psykisk under hele forløbet.
   

Sådan forbereder du dig til operation

Hofteseminar
Før operationen skal du sammen med din støtteperson til et møde, der varer cirka 1-1½ time. Her vil en sygeplejerske, læge og fysioterapeut give en grundig gennemgang af forløbet.

Der vil være mulighed for at stille spørgsmål - skriv derfor gerne dine spørgsmål ned.

Kontakt os ved sår og betændelse
Det er vigtigt, at huden omkring operationsstedet skal være helt.
Får du sår, rifter, bumser eller myggestik i og omkring operationsområdet før operationen, skal du nævne det til hofteseminaret eller kontakte sengeafsnitet, hvor du skal opereres.
 

Hold dig fysisk aktiv
Jo bedre fysisk form du er i før operationen, jo hurtigere kan du genoptræne din hofte efter operationen. Træning må ikke forværre eventuelle smerter.
 

Træning kan være:

 • daglige gåture
 • cykling - gerne på en kondicykel
 • svømning
 • trappegang.
   

Spis fornuftigt
Det er vigtigt at spise proteinrig mad op til en operation. Proteiner finder du i kød, fisk, fjerkræ, æg, mælkeprodukter, mandler og nødder.

Kosten bruger kroppen til at opbygge muskler, hele sår og til at styrke dit immunforsvar.


Medicin

Medicin Pause
Gigtmedicin 7 dage før operation
Naturmedicin (fx. fiskeolie) 14 dage før operation 


Vi anbefaler, at du tager 2 Jern C tabletter (købes på apoteket) og 1 multivitamin dagligt 2 uger før operationen.

Læs mere om, hvad du gør med den medicin, du får hjemmefra.

Blodfortyndende medicin
Hvis du får blodfortyndende medicin, kan der være særlige regler. Vær opmærksom på at du har fået præcis besked om netop den slags medicin, du får.
Er du tvivl, skal du kontakte afdelingen.

Rygning
For at fremme sårhelingen og minimere risiko for komplikationer anbefaler vi, at du stopper med at ryge 6 uger før din operation og vedholder rygestoppet efter operationen.

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger:
Rygning og operationer - forebyg komplikationer, når du skal opereres.

Find rygestop i din kommune.


Vi gør opmærksom på, at Sydvestjysk Sygehus er røgfrit. Har du behov for at ryge, har sygehuset en rygepavillon.

Alkohol
Hvis du normalt drikker mere end 4 genstande om dagen, råder vi dig til at stoppe helt med at drikke alkohol mindst 4 uger før din operation. 

Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger:
Alkohol og operationer - forebyg komplikationer, når du skal opereres.


På operationsdagen

Faste
Du skal møde fastende på operationsdagen. Du får information om fasteregler af narkoselægen/sygeplejersken. Overholdes fastereglerne ikke, kan du ikke bedøves og opereres.
Læs mere om fasteregler.


Bad før operation
Du skal tage brusebad hjemmefra - læs mere om badning før operation.

Ankomst i afdelingen

Når du kommer i afdelingen, fortæller vi dig, hvornår vi forventer at operere dig. Ved ankomsten til afdelingen vil du blive gjort klar til operation.
Personalet klipper håret i hofteområdet, og du får sygehus tøj på. Lægen, som skal opererer dig, sætter kryds på den hofte, du skal have opereret.

Læs mere om hvad du skal tage med.


Hvordan forholder jeg mig efter operationen?
Når du er opereret, bliver du kørt på opvågningsstuen. Senere kommer du tilbage til sengeafdelingen. Der vil i løbet af dagen blive taget røntgen af din opererede hofte.

 • Straks efter operationen begynder genoptræningen af din nye hofte.
 • Normalt må du støtte fuldt ud på det opererede ben.
 • Du får hjælp til at komme ud og ind af sengen 2-4 timer efter operationen.
 • For at forebygge blodpropper får du medicin for dette på operationsdagen.
   

Træn med fysioterapeuten
Fysioterapeuten træner med dig 2 gange på operationsdagen. Herudover træner du selv i løbet af dagen.
Fysioterapeuten underviser dig i at gå med albuestokke og gå på trapper.
Du får et program, du skal træne efter, når du kommer hjem (Indsættelse af nyt hofteled - øvelsesprogram).
Får du brug for hjælpemidler, udleveres det under indlæggelsen.

Alle aktiviteter er træning: Toiletbesøg, vaske sig på badeværelset, være oppe i eget tøj, gå til madvognen, sidde oppe til måltider og hente drikkevarer.

Smertestillende medicin
Du kan forvente at få smerter efter operationen. Vi kan ikke gøre dig 100 % smertefri, men du skal fortælle personalet, når du begynder at få ondt, så du kan få smertestillende i tide. Så længe du har ondt, skal du have smertestillende. Det er vigtigt, at du er smertedækket, så du kan træne, også efter du er kommet hjem.
Ved udskrivelsen vil du få udleveret medicinliste og blive orienteret om den medicin du skal tage.
 

Udskrivelse
For, at du kan komme hjem:

 • må du højst have blødt 400-500 ml. under operationen.
 • være acceptabel smertedækket.
 • skal du have en plan for, hvordan du håndterer din smerte.
 • skal du kunne dine øvelser og gå sikkert med stokke.
   

Når du kommer hjem
Har du behov for vejledning om aftenen eller om natten efter din udskrivelse, kan du ringe til afdelingen, hvor du er blevet opereret.
 

3 måneders sygemelding
For de fleste drejer det sig om 3 måneder. Ved tungt arbejde eller et arbejde, der belaster hoften, kan det blive længere tid.


Hævelse og varme
De første måneder efter operationen hæver dit ben. Den opererede hofte vil føles varmere end den anden. Det er normalt og vil langsomt fortage sig.
Det kan fortsætte op til 1 år efter operationen.
Træner du for meget, vil dit ben hæve, blive varmt og gøre mere ondt. Derfor er det vigtigt, at du efter øvelserne ligger med benet hævet over hjertehøjde.
Blå mærker og blodansamlinger er også normalt. Du kan blive blå helt ned på foden, men det forsvinder af sig selv indenfor 4-8 uger.
 

Sårpleje
Plastret over dit operationssår skal først skiftes 7 dage efter operationen med mindre, det er fyldt med væske. Du får et plaster med hjem, så du selv kan skifte det på 7. dagen. Behold plasteret på indtil trådene er fjernet. Plasteret kan tåle brusebad.
 

Tegn på betændelse

 • Rødme omkring såret
 • Feber
 • Udtalt hævelse
 • Tiltagende smerter/ømhed.
   

Oplever du dette kontakt da sengeafsnittet. Hvis Kirurgisk Sengeafsnit, Grindsted er lukket, skal du kontakte Sengeafsnit 262 i Esbjerg.
 

Mave- og tarmfunktion
Du får medicin for at få din mavefunktion i gang igen. Det er ikke altid, at maven fungerer normalt, når du kommer hjem. Du får råd om forskellige tiltag. På apoteket kan du også få råd og vejledning i, hvilket medicin du skal købe.

Alment velbefindende
Du kan være træt i ugerne efter operationen.
Husk at tage et hvil flere gange om dagen med benet over hjertehøjde
Du fortsætter med din daglige træning derhjemme. Det er dit eget ansvar, at du får lavet dine øvelser. På den måde får du den bedst mulige funktion af din nye hofte.


Anbefalinger
Læs mere om generelle anbefalinger, gang, cykling, ind- og udstigning af bil og bilkørsel i øvelsesprogrammet "Indsættelse af nyt hofteled".


Tandlæge
Det er vigtigt, at informere din tandlæge om, at du har en kunstig hofte. Tandlægen vil tage stilling til, om du evt. skal have antibiotisk behandling i forbindelse med et indgreb.

Ud at rejse
Det nye led kan udløse alarmen i sikkerhedskontrollen. Du forklarer blot lufthavnspersonalet, at du er opereret i hoften med et nyt led. I lufthavnen er de vant til at håndtere disse situationer.

Svømmehal, spa og karbad
To dage efter dine tråde er fjernet, må du gå i svømmehal, spa og karbad. Såret skal være helt tørt.

Komplikationer

Risiko for betændelse
Når du har fået en ny hofteprotese kan der være en lille risiko for betændelse. Derfor får du under og efter operationen forebyggende antibiotisk behandling.
Hvis du får betændelse i hoften, kan det blive nødvendigt at behandle dig i længere tid med antibiotika.
Det kan også blive nødvendigt, at du får renset hofteleddet ved en operation.

Forskel på benlængde
Du kan få en lille forskel på benlængden efter, du har fået en ny hofteprotese. Det skyldes mindre eller større slidforandringer i hofteleddet. Den ny hofteprotese skal have tid til at sætte sig. Benlængde forskel kan derfor først afgøres efter 3-6 måneder.

Risiko for blodpropper
Oplever du ekstra hævelse, smerter, misfarvning/rødme efter udskrivelsen, skal du kontakte Kirurgisk Sengeafsnit Grindsted, er den lukket, skal du kontakte Sengeafdeling 262 i Esbjerg.

Risiko for at hoften går af led
Det kan forekomme, at hoften går ud af leddet. Dette viser sig ved, at der kommer pludselige smerter, og du er oftest ikke i tvivl. Ring 112 eller hvis du er i tvivl, så kontakt Kirurgisk Sengeafsnit Grindsted. Er den lukket, skal du kontakte Sengeafdeling 262 i Esbjerg. Risikoen er meget lille, men hvis det sker, så bliver hoften sat på plads under bedøvelse. Genoptræningen fortsætter som regel uden forsinkelser eller ændringer i forløbet.


Kontrol

Hvis du ønsker det, ringer vi til dig dagen efter operationen og 4-6 dage efter udskrivelse.


14 dages kontrol i Ortopædkirurgisk Ambulatorium
Tidspunktet står på indkaldelsesbrevet.
En sygeplejerske fjerner trådene i dit operationssår.

4 ugers kontrol ved fysioterapeut
Tidspunkt står på indkaldelsesbrevet.
En fysioterapeut undersøger funktionen af din hofte og taler med dig om, hvordan træningen går samt hvordan din dagligdag fungerer. Er alt i orden ved denne kontrol, afsluttes du fra sygehuset.

Printvenlig symptomguide
En guide som fortæller dig, hvordan du skal forholde dig til dine symptomer efter operationen.
Print symptomguiden.


Spørg, hvis du er i tvivl
Kontakt Ortopædkirurgisk Afdeling.


Med venlig hilsen
Sydvestjysk Sygehus

Send sikker e-mail til Ortopædkirurgisk Afdeling via borger.dk.
Se mere om at sende sikker digital post til sygehuset her.

Logo

 Siden er sidst opdateret 15-7-2019Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk