Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Kaliumbegrænset diæt

Følgende fødevarer bør begrænses til små mængder:

Frugt

Mandler, nødder, rabarber, banan, hyben, hyldebær, solbær, hindbær, tørret frugt
Øvrige frugter kan spises, men
højest 100 gram frisk frugt eller 200 henkogt frugt fra dåse uden lage om dagen

Grøntsager

Svampe, grønne ærter, spinat, avocado, tørrede bælgfrugter ( f.eks. gule ærter, bønner, linser og kikærter).
Kartofler, blomkål, gulerødder, rosenkål, selleri og rødbede kan spises frit - se dog køkkentips nederst
Højest 100 gram grøntsager om dagen

Diverse

Kakao, chokolade, marcipan, nougat, chips, salterstatning, lakrids

Drikkevarer

Grøntsags- og frugtjuice, frugt- og urtete. Kakaodrikke.
Mælk og surmælksprodukter ( højest 1½ dl om dagen)
Kaffe ( højest 2 kopper om dagen)
Saftevand ( højest 1 glas fortyndet frugtsaft om dagen)
Vin indeholder meget kalium

Der kan frit drikkes

Læskedrikke og sodavand, danskvand, te - vær dog obs på væskebegrænsning

 

Køkkentips
Hvis kartofler og grønsager koges, kan de spises frit.

Hvis kartofler eller grøntsager skal steges eller indgå i f.eks. sauce, skal de deles og forkoges i 5 min. Kartofler og rosenkål deles i kvarte. Gulerøddes skæres på langs. Selleri og rødbede skæres i tern og blomkål i buketter. Ved udskæring af kartofler og grøntsager, inden kogning, vil du kunne fjerne 30-50 % af kaliumindholdet og efterfølgende kassere kogevandet.

Ris og pasta: Har et meget lavere kaliumindhold end kartofler. 

Logo


Siden er sidst opdateret 24-7-2017



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk