Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Dressing

Kold sovs kan bruges som dressing over en salat eller over kogte grønsager. Den kolde sovs laves af et magert surmælksprodukt med højst 5% fedt, f.eks:

  • Skyr
  • Fromage Frais
  • Kvark
  • Græsk yoghurt
  • Ylette, yoghurt naturel eller A38
  • Cheasy fraiche 5 %

som smages til med forskellige krydderurter og krydderier, f.eks persille, dild, purløg, løg, hvidløg, peberrod, sennep, ketchup, tomatpuré, tabasco, soja, citron, sukker, salt, friskkværnet peber m.m.
Kun fantasien sætter grænser.
Vær opmærksom på, at hvis man rører længe i et surmælksprodukt, bliver konsistensen tyndere! Hvis du bruger ylette eller lignende og ønsker en tyk dressing eller kold sovs, kan
du lade surmælksproduktet dryppe af i et kaffefilter nogle timer.

 

Grøn krydderurtesovs
2 dl magert surmælksprodukt
2 spsk. friske hakkede krydderurter, f.eks. persille, dild eller purløg
1 tsk. finthakket løg
Salt, peber

Krydderurterne og løget renses og hakkes fint.
Blandes i surmælksproduktet.
Smages til med salt og peber.

Tips! Denne dressing kan anvendes til en bagt kartoffel i stedet for smør.

 

Rød dressing
2 dl magert surmælksprodukt
2 spsk. sød chilisovs
1 spsk. citron
Salt og peber

Ingredienserne røres sammen i en skål.
Smages til med krydderier, salt og peber.

 

Olie/eddike-dressing
1 tsk. Dijonsennep
1 tsk. flydende honning
1 spsk. citronsaft
4 spsk. balsamico/rødvinseddike
1 tsk. olie
Salt og friskkværnet peber

Ingredienserne hældes i en jævningsryster og rystes godt sammen.

Tips! Anvendes som marinade til varme grønsager, rustikke salater samt utraditionel kartoffelsalat.

 

Remuladedressing
2 dl magert surmælksprodukt
4 spsk. pickles
Salt

Ingredienserne røres godt sammen i en skål.
Smages til med salt.

 

Kold kartoffelsalat
800 g kartofler med skræl
1 ½ dl magert surmælksprodukt
2-3 spsk. citronsaft
½ bundt purløg
Salt og friskkværnet peber
1 tsk. karry
1 tsk. sød fransk sennep/ravigottesovs
1 tsk. revet løg
Radiser eller champignon

Kog kartoflerne møre og pil dem. Afkøl kartoflerne og skær dem i ½ cm tykke skiver.
Rør alle ingredienserne til dressingen sammen.
Vend de kolde kartoffelskiver heri og stil kartoffelsalaten i køleskab i en times tid.
Smages til med salt og peber.

 

Guacamole
2 modne avocado
1 dl magert surmælksprodukt
1-2 spsk. citronsaft
1 tomat
1-2 fed hvidløg
Ca. 1 tsk. frisk eller ½ tsk. tørret chili
Salt og friskkværnet peber

Avocadoerne “skrælles” og kødet moses med en gaffel. Gem 1 avocadosten. Tilsæt straks citronsaft.
Kernerne skrabes ud af tomaten.
Resten skæres i små tern og røres i avocadomosen.
Hvidløg presses og tilsættes avocadomosen.
De øvrige ingredienser blandes i og guacamolen smages til med chili, salt og peber.
For at undgå brunfarvning tilsættes avocadostenen, og guacamolen kan tilberedes et par timer før servering.

 

Tzatziki
1 agurk
4 dl yoghurt naturel eller 2 dl fedtfattig græsk yoghurt
1-4 fed hvidløg
Dild eller mynteblade - kan udelades
Salt og friskkværnet peber

Hæld yoghurten i et kaffefilter og lad den dryppe af - ca. 1 time.
Skræl agurken, del den på langs og fjern kærnerne. Riv agurken groft på et råkostjern og tryk væden ud af den revne agurk enten i hænderne eller i et viskestykke.
Hæld yoghurten i en skål og tilsæt finthakket hvidløg.
Smag til med salt og peber, før agurken blandes i.
Den skyllede dild/mynte bruges som pynt.

Tips! Serveres kold til f.eks. græsk salat, sigtebrød eller som tilbehør til det varme måltid.

 

Hummus
1 dåse kikærter (225 g drænet vægt)
150 g græsk yoghurt
1 fed hvidløg
1/2 tsk stødt spidskommen
1 spsk. citronsaft
Salt og peber

Skyl og afdryp kikærterne og kom dem i en blender sammen med yoghurt, finthakket hvidløg, spidskommen og citronsaft.
Blend til kikærterne er findelte.
Smag til med salt og peber.

Logo


Siden er sidst opdateret 15-8-2017



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk