Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Lymfekræft

Lymfeknudekræft (malignt lymfom)
Lymfeknuderne indgår i kroppens immunforsvar. I lymfeknuderne findes de hvide blodlegemer (lymfocytter), der blandt andet aktiveres i forbindelse med infektioner. Herved bliver lymfeknuderne hævede og føles ømme.

Hvis flere lymfeknuder hæver meget uden ømhed, og uden forudgående infektion, kan det være tegn på lymfeknudekræft, hvor lymfocytterne er blevet omdannet til kræftceller. En sådan tilstand kan forårsage vægttab, svedtendens og forhøjet temperatur.
Sygdommen kan dog ses uden disse symptomer og blodprøver kan ligeledes være normale.
Det er derfor vigtigt, at man hurtigt får stillet en diagnose.

Når Hæmatologisk Afdeling modtager en henvisning på mistanke om lymfekræft (fx fra egen læge), vil henvisningen blive set af en læge inden for den første hverdag, og patienten indkaldt til en samtale og undersøgelse inden for 6 hverdage.
Herefter vil der blive taget en vævsprøve fra en lymfeknude for at få stillet den korrekte diagnose.
Der vil også blive foretaget en CT-skanning af brysthule og maveregion samt en knoglemarvsundersøgelse, alt sammen for at klarlægge sygdommens udbredning.
Undersøgelserne foregår inden for cirka 1 uge.

Da der findes mange forskellige varianter og sværhedsgrader af lymfeknudekræft, er behandlingen meget forskellig. Behandlingen kan foregå enten som tabletbehandling eller blive indgivet i en blodåre.
Almindeligvis behandles der med kemoterapi, men dog ofte kombineret med immunterapi.
I visse tilfælde kan der være behov for supplerende strålebehandling, som vil foregå på Odense Universitetshospitals onkologiske afdeling.
I tilfælde, hvor behandlingerne ikke har haft den forventede varige helbredelse, kan knoglemarvstransplantation med egne stamceller blive nødvendig.
Denne form for behandling varetages ligeledes på Odense Universitetshospital.
De almindelige behandlinger med kemoterapi og immunterapi foregår alle ambulant og styres samt kontrolleres via Blodsygdomme Ambulatorium.
 

Siden er sidst opdateret 23-3-2020Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk