Dette er tekstversionen af Bilateral onkoplastik og statuerings-SN
Klik her for at komme til den grafiske version af Bilateral onkoplastik og statuerings-SN

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Bilateral onkoplastik og statuerings-SN


Brystbevarende operation med plastikkirurgisk korrektion (onkoplastik) og modsidigt brystløft samt statuerings-sentinel node (skildvagtslymfeknuden)

 

Lægen har fortalt dig, at du skal have fjernet en knude i dit bryst. Hvis det område, man skal fjerne, er stort i forhold til brystets størrelse, eller hvis knuden sidder et ”dumt” sted, f.eks. lige under brystvorten, bliver det kosmetiske resultat dårligt ved en traditionel brystbevarende operation.

 

I dag kan vi tilbyde plastikkirurgisk korrektion (onkoplastik) i samme operation, for at forbedre det kosmetiske resultat. Hvis det er en stor korrektion, vil der blive forskel i størrelse og form af brysterne, og du er derfor blevet tilbudt et brystløft på det raske bryst for at få et symmetrisk resultat.

Hvem kan blive tilbudt denne type operation?

  Kvinder, der skal have fjernet brystvorten pga. knudens beliggenhed

  Kvinder med store knuder, som ellers skulle have fjernet hele brystet

  Kvinder, der skal have lavet brystbevarende operation, hvor man skønner, at det kosmetiske resultat ikke vil blive tilfredsstillende uden plastikkirurgisk hjælp (ca. 15-20%)

 

Der kan være forskellige årsager til, at det rent teknisk ikke kan lade sig gøre, at tilbyde dig brystbevarende operation med plastikkirurgi.

Der kan også være andre ting, f.eks. alvorlige helbredsproblemer, rygning eller svær overvægt, der gør, at man ikke kan tilbyde plastikkirurgisk korrektion af brystet. Ved samtalen med plastikkirurgen vil du få besked på, om denne operationstype er en mulighed for dig.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foretages i fuld bedøvelse.

Knuden fjernes med en sikkerhedszone af normalt brystvæv omkring. Der bliver sat små titaniumklips ind i det område, hvor knuden sad, for at guide strålebehandlingen. Herefter formes brystet, og brystvorten løftes op til sin nye position. Det er ofte nødvendigt at fjerne yderligere brystvæv for at give brystet en harmonisk form. Arrene bliver ofte ”anker-formede”, men der findes mange måder at udføre operationen på, afhængigt af knudens størrelse og placering og formen på dit bryst. Plastikkirurgen aftaler arføring med dig inden operationen.

Herefter udføres en tilsvarende operation på det raske bryst for at opnå symmetri.

Det er vigtigt at vide, om sygdommen har bredt sig til lymfeknuderne i armhulen.

Hertil benytter man en teknik, hvor man lokaliserer de første lymfeknuder, der modtager lymfevæske fra den del af brystet, hvor kræftknuden sidder. Denne eller disse lymfeknuder kaldes skildvagtslymfeknuder eller ”sentinel node”.

Du får i starten af operationen et radioaktivt sporstof og et blåt farvestof sprøjtet ind omkring knuden eller brystvorten, således at skildvagtslymfeknuderne bliver fundet ved hjælp af radioaktivitet og farve. En til tre lymfeknuder bliver fjernet fra armhulen, og bliver sendt til undersøgelse. Du får svar på undersøgelsen af det fjernede væv 1-2 uger efter operationen.

Det første døgn efter operationen kan urin og afføring være blålig på grund af farvestoffet.

Hvad er risikoen ved operationen?

Særligt for din operation i brystet:Når det fjernede væv er blevet undersøgt, kan det vise sig, at celleforandringerne er mere udbredte end forventet. I så fald skal man fjerne mere væv, og i sjældne tilfælde kan man blive nødt til at fjerne hele brystet ved en ny operation.

Hvis der er dårlig blodforsyning til brystvævet i ophelingsfasen, kan man risikere dårlig sårheling eller vævsdød af hud omkring arrene eller brystvorten. Arvævsdannelse inde i brystet (fedtnekrose) kan føles som en knude, men er helt ufarlig.

I meget sjældne tilfælde kan det ikke lade sig gøre at bevare brystet trods plastikkirurgiske teknikker, og man kan i så fald blive nødt til at fjerne hele brystet.

Generelt for alle plastikkirurgiske brystoperationer: Der kan opstå behandlingskrævende blødning eller betændelse i operationsfeltet. Der kan være forbigående eller permanent påvirket følesans omkring arrene, og i nogle tilfælde kan følesansen være nedsat i større dele af brystet, armhule og indersiden af overarmen. Arrene kan blive fortykkede og breddeøgede, og barmen kan blive asymmetrisk. Ved forsinket sårheling og vævsdød kan man risikere, at efterbehandlingen bliver udskudt.

Særligt for operation i armhulen: Hvis man finder forandringer i skildvagtslymfeknuden, der viser, at kræften har spredt sig og er begyndt at vokse i over 2 mm, skal resten af lymfeknuderne i armhulen fjernes. Dette vil ske ved en ny operation i fuld bedøvelse.

Generelt om forberedelser før operation:

Forundersøgelse

En plastikkirurg undersøger og informerer dig om operationen, forventet resultat, risiko og forholdsregler. Sammen tager I stilling til, hvordan operationen skal foregå.

Inden operationen skal følgende være udført:

  Lægen optager journal

  Nødvendige blodprøver og hjertekardiogram tages på laboratoriet

  Du taler med en narkoselæge eller narkosesygeplejerske om bedøvelsen

  Evt. instruktion i øvelser af fysioterapeut

Du aftaler med personalet om disse undersøgelser bliver foretaget samme dag, eller om du skal komme en anden dag.

  Du modtager skriftlig information og indlæggelsesbrev med operationsdato.

Blodfortyndende medicin

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du:

  Til forundersøgelsen aftale om du skal holde pause og hvordan

  Hold altid pause i 7 dage med kosttilskud (hvidløg, ingefær, fiskeolie, ginseng, E-vitamin mfl.)

Rygning

Rygning øger risikoen for dårlig sårheling, vævsdød og infektion. Hvis det kan lade sig gøre (af hensyn til dit sygdomsforløb), tilrådes 6 ugers rygeophør før operationen og mindst 2 uger efter operationen.

Hjælp til rygestop kan aftales ved forundersøgelsen.

Faste

I samråd med lægen og anæstesipersonalet er det aftalt, hvorledes du skal bedøves. Du skal forholde dig til denne aftale og vejledningen, ”Anæstesi – Det du skal vide, før du skal bedøves”.

Operationsdagen

Du skal møde fastende i Center for planlagt kirurgi iht. dit indlæggelsesbrev. Kirurgen kommer og taler med dig, inden du bliver bedøvet. Der bliver tegnet på huden og taget fotos til dokumentation.

Du har taget et bad om morgenen i henhold til patientinformation ”Badning før operation” og fulgt forholdsreglerne – ingen creme, smykker mv.

Du skal fjerne hår i armhulerne med en klipper om morgenen på operationsdagen. Du må ikke bruge en skraber, da du kan få små sår og rifter. Har du ingen klipper, kan du låne en på afdelingen, når du kommer.

Hvordan forbereder jeg mig bedst til operationen?

HUSKELISTE

6 uger før:              Rygeophør

1 uge før:               Hold pause med kosttilskud

1 uge til en dag før:  Hold evt. pause med medicin efter aftale med din kirurg eller narkoselæge

Dagen før:                Pak taske med personlige ting; medicin, behageligt tøj, toiletsager, sutsko mv.

Operationsdagen:     Faste. Brusebad. Ingen hudcreme. Hårfjernelse.

Hvad sker der efter operationen?

Indlæggelse: Efter operationen og opvågning bliver du kørt op til sengeafdeling 251, hvor personalet tager imod dig. Du skal regne med 1 (-2) dages indlæggelse.

Dræn: Kirurgen vurderer under operationen, om der er behov for dræn. Dræn er en tynd plastikslange, der fører vævsvæske ud til en pose. Drænet bliver oftest fjernet, inden du bliver udskrevet.

Smerter: De fleste vil opleve smerter/spænding i operationsområdet efter operationen. Smerterne aftager i løbet af den første uges tid. Du vil få fast smertestillende medicin efter operationen, suppleret med hurtigvirkende morfin-lignende medicin som du kan tage ved behov.

Støttestrømper: For at forebygge blodpropper i benene, får du støttestrømper på. Det er stramme strømper, som du skal have på under og efter operationen. Strømperne skal anvendes, indtil du går oppe og er ligeså aktiv, som du plejer.

Blodfortyndende behandling: Du får indsprøjtning med blodfortyndende medicin under eller efter operationen. Hvis lægen vurderer, at du har særlig høj risiko for blodpropper, skal du have forebyggende behandling i længere tid (max 4 uger).

Bandager: Et døgn efter operationen (eller et døgn efter at dræn er fjernet) må du gå i almindeligt brusebad. De inderste plastre (micropore eller steristrips) kan godt tåle, at du går i bad med dem. Dup dem tørre med et håndklæde eller lad dem lufttørre. Du skal lade de inderste plastre sidde, indtil du møder til første kontrol i ambulatoriet.

Støttende BH: Du får udleveret en blød BH, som du skal bruge dag og nat i tre uger, og derefter tre uger i dagtiden. Hvis du har ar i furen under brystet, må du ikke bruge bøjle-BH de første tre måneder efter operationen.

Fysisk aktivitet: Du må gå ture mv. allerede dagen efter operationen, men du skal undgå sportsaktiviteter de første to uger. I seks uger må du ikke styrketræne med armene, løfte rigtig tungt eller løbe, danse mv. så barmen hopper. Du må først køre bil, når du kan bruge begge dine arme frit, og når du er stoppet med de stærke smertestillende tabletter.

Arbejde/sygemelding: To ugers sygemelding er tilstrækkeligt for de fleste; men hvis du har fysisk anstrengende arbejde, kan længere sygemelding være nødvendig. Din egen læge kan skrive lægeerklæring til din arbejdsgiver.

Ambulant kontrol: Du skal møde til samtale hos kirurgen i Brystklinikken 1 – 2 uger efter operationen. Du vil få svar på undersøgelse af det fjernede væv og få besked om den endelige plan for efterbehandling. Kirurgen henviser dig til videre behandling på Onkologisk afdeling.

Efterbehandling: Alle som får foretaget en brystbevarende operation skal have strålebehandling på brystet. Dette foregår i Vejle. Efterbehandlingen kan også bestå af medicinsk behandling. Det er Onkologisk afdeling i Esbjerg, som står for efterbehandlingen.

Årskontrol: Det kosmetiske resultat kan forandres over tid, af ardannelse og f.eks. skrumpning af væv efter strålebehandling. Derfor bliver du kaldt ind til efterkontrol hos din kirurg ca. 1 år efter endt behandling.

Mammografi-kontrol: Du vil blive indkaldt til mammografi og ultralydsscanning ca. 1,5 år efter operationen. De fleste vil derefter kunne gå til almindelige screeningsmammografier (i screeningsbussen) hvert 2. år.

Behandling af ar: Brug Micropore plaster på arrene de første tre måneder. Skift plastret når det bliver ”nusset”, ca. hver til hver anden uge. Plastrene mindsker risikoen for, at arrene bliver fortykkede og breddeøgede. Undgå sollys direkte på arrene det første år. Arrene kan tåle almindelig fugtighedscreme, når de er helt helet op efter et par uger.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på efter operationen?

Blødning: Det er normalt, at det siver med blod gennem plastrene de første dage. Læg sugende forbinding i BH’en, og skift det efter behov. Du behøver ikke at have ”rigtige” forbindingsmaterialer – trusseindlæg eller sammenfoldet køkkenrulle er ligeså fint, når det lægges udenpå de inderste plastre.

Indvendig blødning (hæmatom): Pludselig hævelse (og evt. misfarvning), der kommer i løbet af de første døgn, kan være tegn på indvendig blødning. Dette kan i nogle tilfælde være operationskrævende.

Betændelse: Rødme, varme, langsom hævelse, feber og tiltagende smerter kan være tegn på betændelse. Betændelse viser sig oftest efter 3-5 dage men kan også opstå senere. Dette kan oftest behandles med antibiotika.

Serom: Ved større hulrum i operationsfeltet kan der samle sig sårvæske, der gør, at området hæver op. Serom er helt ufarligt, men hvis hævelsen bliver så stor, at den generer, skal du kontakte Brystklinikken, så væsken kan blive tømt ud.

Kontakt Brystkirurgisk klinik eller sengeafdelingen hvis du har tegn på indvendig blødning eller betændelse efter din operation

 

Kontaktinformation:

Brystkirurgisk klinik kan kontaktes mandag – fredag kl. 8-15 på 79182337

Sengeafdeling 251 kan kontaktes ved akut behov øvrige tider på døgnet, på telefon 79185408

 

Venlig hilsen

Personalet i Brystkirurgisk klinik
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk