Dette er tekstversionen af Fosfatbegrænset diæt
Klik her for at komme til den grafiske version af Fosfatbegrænset diæt

Forside - Læs op - Sitemap


Fosfatbegrænset diæt


Følgende fødevarer bør begrænses til små mængder:

Mælk og ost*

Smelte- og parmesanost

Frugt

Mandler og nødder

Grøntsager

Svampe, grønne ærter, spinat, avocado, tørrede bælgfrugter ( f.eks. gule ærter, bønner, linser og kikærter)

Kød, fisk & indmad

Lever og nyre. Frisk torskerogn

Diverse

Kakao, chokolade, marcipan, nougat

Æg

Blommer begrænses til 3 stk. pr. uge

Drikkevarer

Kakaodrikke
Cola og cola light, Faxe kondi

Tilsat fosfat

E-nummer der indeholder fosfat:
E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452
Fosfatbinderne kan ikke binde de tilsatte fosfater, der er tilsat maden 

*Du kan vælge enten 1½ dl mælk eller 1½ dl surmælksprodukt eller 25 gram skæreost dagligt.

 

Køkkentips
Mælk og mælkeprodukter: Brug piskefløde eller cremefraiche fordi det ikke indeholder så meget fosfat som i mælk. Fløden blandes med vand, og anvendes hvor du ellers ville bruge mælk i madlavningen.

Ost: Som alternativ til skæreost kan du nyde friskost f.eks (Cheasy og Philadelphia), hytteost eller rygeost.

Æg: Æggehvider kan bruges i madlavningen og spises frit.

Kød: Hvis du er i dialyse, så læg 2 skiver pålæg på hver ½ skive brød.

Husk mellemmåltider.

Tilsat fosfat: Findes i pålæg, færdigretter, finere bagværk samt i cola og faxe kondi.
Tilsatte fosfater er ikke tilsat økologiske produkter.

Logo



Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk