Fosfatbegrænset diæt
Følgende fødevarer bør begrænses til små mængder:
Mælk og ost* |
Smelte- og parmesanost |
Frugt |
Mandler og nødder |
Grøntsager |
Svampe, grønne ærter, spinat, avocado, tørrede bælgfrugter ( f.eks. gule ærter, bønner, linser og kikærter) |
Kød, fisk & indmad |
Lever og nyre. Frisk torskerogn |
Diverse |
|
Æg |
Blommer begrænses til 3 stk. pr. uge |
Drikkevarer |
Kakaodrikke |
Tilsat fosfat |
E-nummer der indeholder fosfat: |
*Du kan vælge enten 1½ dl mælk eller 1½ dl surmælksprodukt eller 25 gram skæreost dagligt.
Køkkentips
Mælk og mælkeprodukter: Brug piskefløde eller cremefraiche fordi det ikke indeholder så meget fosfat som i mælk. Fløden blandes med vand, og anvendes hvor du ellers ville bruge mælk i madlavningen.
Ost: Som alternativ til skæreost kan du nyde friskost f.eks (Cheasy og Philadelphia), hytteost eller rygeost.
Æg: Æggehvider kan bruges i madlavningen og spises frit.
Kød: Hvis du er i dialyse, så læg 2 skiver pålæg på hver ½ skive brød.
Husk mellemmåltider.
Tilsat fosfat: Findes i pålæg, færdigretter, finere bagværk samt i cola og faxe kondi.
Tilsatte fosfater er ikke tilsat økologiske produkter.