Dette er tekstversionen af Fremfald af endetarmen (rektal prolaps) Behandling med laparoskopisk rektopexi eller Altemeiers operation
Klik her for at komme til den grafiske version af Fremfald af endetarmen (rektal prolaps) Behandling med laparoskopisk rektopexi eller Altemeiers operation

Forside - Læs op - Sitemap


Fremfald af endetarmen (rektal prolaps) Behandling med laparoskopisk rektopexi eller Altemeiers operation


Hvad er fremfald af endetarmen?
Fremfald (prolaps) af endetarmen skyldes svaghed i bækkenbundens muskulatur og i endetarmens lukkemuskel. Forstoppelse og hæmorider disponerer til tilstanden.

I stående stilling og ved brug af bugpressen (f.eks. ved toiletbesøg) kan der forekomme fremfald af endetarmen.

Endetarmen kan i de fleste tilfælde skubbes på plads med en flad hånd, men kan også i enkelte tilfælde blive fastsiddende uden for endetarmsåbningen.

Kan tarmen ikke umiddelbart skubbes på plads, kræver tilstanden akut indlæggelse. Når endetarmen er faldet frem, vil det i langt de fleste tilfælde medføre, at man ikke kan holde på afføringen (inkontinens).


Hvilke symptomer kan der være?


Hvilke undersøgelser er nødvendige?
Før stillingtagen til operation, er det nødvendigt, at lægen ser fremfaldet og dets størrelse. Du vil derfor blive undersøgt på bækkenstol, som er en toiletstol, hvor man har mulighed for at se nedefra og dermed se fremfaldets størrelse. Det kan også være en god ide selv at medbringe et foto at den fremfaldne endetarm, da det af og til kan være vanskeligt at presse fremfaldet frem ved besøget hos lægen.

Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi) for at udelukke andre årsager til fremfaldet.


Hvordan foregår operationen?
Operationen foregår i fuld bedøvelse.

Der er 2 forskellige operationsmetoder:

 

Laparoskopisk rektopeksi (kikkertoperation):


Altemeiers operation:

Ved forundersøgelsen i ambulatoriet vil du blive informeret om hvilken operationsmetode, vi forventer at anvende. Du kan forvente at være indlagt 2-3 dage.Hvilke forberedelser er der til operationen?Hvis du har sukkersygeHvad sker der lige efter operationen:Hvordan foregår smertebehandlingen?
Smertebehandlingen kan som regel klares med tabletter.

En god smertebehandling:Hvad skal du være opmærksom på efter operationen?


Hvad sker der ved udskrivelsen?
Ved udskrivelsen vil du få at vide, hvordan du skal forholde dig i perioden lige efter udskrivelsen m.h.t. såret, smertebehandling, sygemelding, mavetarm funktion, motion, kost og væske.


Komplikationer

Ved problemer eller tvivl efter udskrivelse er du velkommen til at ringe til Kirurgisk Ambulatorium: hverdage kl. 08.30 - 14.00 på telefon 7918 2316 tryk 3
Afdeling 252 (aften, nat, weekend) på telefon 7918 2332

 

Venlig hilsen
Personalet
Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling

LogoRegion Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk