Dette er tekstversionen af Diarré og opkastning
Klik her for at komme til den grafiske version af Diarré og opkastning

Forside - Læs op - Sitemap


Diarré og opkastning


Børn får let maveinfektion med diarré og opkastninger. Oftest skyldes infektionen en virus. Barnet kan også have feber og mavesmerter.
De fleste tilfælde af diarré og opkastninger bliver bedre i løbet af et par dage, og forsvinder hyppigst efter 5-6 dage.


Symptomer
Hyppige opkastninger og hyppige tynde afføringer. Barnet har eventuelt feber og mavesmerter Barnet tisser mindre end vanligt, da barnet mister mere væske fra kroppen end det indtager. Barnet er træt, blegt og slapt.


Hvad kan du gøre?
Behandlingen består i, at barnet får væske nok.

Om barnet får væske nok, kan man vurdere ud fra, hvor meget barnet tisser. Tisser barnet 3-4 gange i døgnet og ikke er sløvt, får det væske nok. Det er normalt, at barnet ikke har nogen appetit.

Barnet må spise og drikke, hvad det har lyst til, men det er vigtigt, at væsken/maden indeholder sukker og salte. F.eks. saft, chips og popcorn. Tilbyd små mængder væske og små måltider af gangen , men til gengæld hyppigt.

Ammebørn og flaskebørn kan fortsætte med amningen, men tilbydes hyppigere og kortere måltider. Det kan blive nødvendigt at tilbyde lidt kogt vand på teske eller bæger.

På apoteket kan man købe Revolyt eller floridral, der indeholder de nødvendige salte, sukker og floridral desuden mælkesyrebakterier.

Da opkastning og diarré er meget smitsomt, er det vigtigt med god håndhygiejne. Antibiotika virker ikke på maveinfektion, der er forårsaget af virus. Midler til at stoppe diarré kan forværre tilstanden og gives derfor heller ikke.


Hvornår skal du søge læge?


Behandling
Hvis barnet ikke kan holde væske i sig, kan det være nødvendigt med indlæggelse på Børneafdelingen.
Her vil behandlingen fortsat være at tilbyde væske, men det kan blive nødvendigt at tilføre væsken via et drop eller sonde. I nogle tilfælde vil man tage prøver af afføringen for at udelukke infektion forårsaget af bakterier.


Hygiejne under indlæggelse
For at undgå at smitte andre forældre og børn på afdelingen, er der er del forholdsregler, der skal overholdes.


Forebyggelse
Som tidligere nævnt er infektionen meget smitsom, så god håndhygiejne er meget vigtig både hjemme og under indlæggelse.
Vask hænder efter bleskift, toiletbesøg og ved berøring med afføring og opkast. Vask også hænder inden madlavning og spisning.
 

Når barnet kommer hjem
Barnet holdes hjemme fra daginstitution indtil afføringen er normal, opkastningerne er holdt op og barnet igen spiser og drikker normalt.

LogoRegion Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk